Nu toate mesajele trimise pe WhatsApp folosind opțiunea Disappearing Messages vor fi șterse automat

02.11.2020
Nu toate mesajele trimise pe WhatsApp folosind opțiunea Disappearing Messages vor fi șterse automat
Foto: shutterstock.com

Anunțată încă de anul trecut, funcția care permite setarea unui termen de expirare pentru mesajele trimise pe WhatsApp este pe cale să fie anunțată oficial. Numită Disappearing Messages, noua funcție nu va garanta automat discreția schimburilor de mesaje, WhatsApp trasând câteva reguli de urmat pentru evitarea surprizelor neplăcute.

Potrivit descrierii oficiale, funcția Disappearing Messages este adresată celor care doresc să transmită informaţii confidenţiale pe WhatsApp fără riscul ca altcineva să afle conţinutul discuţiei căutând în istoricul de mesaje.

Așa cum spune și numele, mesajele trimise pe WhatsApp dispar după ce au fost citite la celălalt capăt, sau la șapte zile după ce au fost trimise, dacă persoana căutată nu intră deloc online.

Totuși, folosirea opțiunii Disappearing Messages nu poate garanta discreția conversației în orice situație:

  • Dacă un utilizator nu deschide WhatsApp în perioada de șapte zile, mesajul va dispărea. Cu toate acestea, previzualizarea mesajului poate fi afișată în continuare la secțiunea notificări până când WhatsApp este deschis.
  • Când răspunzi la un mesaj, mesajul inițial este citat. Dacă mesajul a fost trimis folosind opțiunea Disappearing Messages, textul citat poate rămâne în chat și după exăorarea perioadei de șapte zile.
  • Dacă un mesaj temporar este redirecționat către o sesiune de chat obișnuită, mesajul nu va dispărea și de acolo după încheierea conversației.
  • Oricare utilizator inclus într-o sesiune de chat cu mesaje temporare poate salva o copie de rezervă înainte ca mesajul să dispară, acesta fiind păstrat atât timp cât utilizatorul nu decide să restaureze sesiunea de chat expirată.

Altfel spus, nu există nicio garanție că persoana aflată la celălalt capăt va păstra confidențialitatea discuției, WhatApp oferind în continuare opțiune pentru redirecționarea mesajelor și salvarea acestora. În plus, poți salva fără probleme capturi de ecran, sau folosi suportul copy/paste pentru preluarea textului într-o altă aplicație, întrucât WhatsApp nu va avertiza expeditorul că altcineva salvează conținutul mesajelor.

Aplicația nu oferă nici posibilitatea setării manuale a duratei de valabilitate, mesajele trimise și necitite rămânând în sistem fix 7 zile, dacă nu sunt retrase/șterse manual de expeditor.

Totuși, atunci când este folosită corect și între persoane de încredere, opțiunea Disappearing Messages poate oferi un nivel de siguranță suplimentar pentru sistemul de criptare a conexiunii folosit de WhatsApp, asigurând că mesajele trimise și neinterceptate pe traseu nu mai pot fi recuperate ulterior.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video