Xiaomi a început să includă browse-rul Opera cu firmware-ul MIUI

17.04.2023
Xiaomi a început să includă browse-rul Opera cu firmware-ul MIUI

Cel puțin în unele regiuni ale lumii, posesorii de telefoane Xiaomi descoperă că au si browser-ul Opera preinstalat pe dispozitiv, odată cu ultima actualizare MIUI.

Merită spus că Opera nu mai este de ceva timp web browser-ul gratuit și complet independent cu care ne-am familiarizat încă dinaintea erei smartphone, creatorul norvegian fiind acum o subsidiară a Kunlun, companie din China care a mai cumpărat între timp Opera News și YoYo Games, un dezvoltator britanic de jocuri pentru mobil. În timp ce detaliile acordului negociat rămân confidențiale, intrarea Opera pe lista de ”bloatware” preinstalat pe telefoanele Xiaomi ar putea compensă într-o oarecare măsură pierderea cvasi-totală a bazei de utilizatori devotați. Cert este că doar rivalul Google Chrome a mai reușit să intre pe această listă privilegiată, alături de propria soluție Mi Browser.

Cu trei browsere web preinstalate, am putea spune că Xiaomi forțează limitele de toleranță ale utilizatorilor, însă măcar vorbim despre nume cunoscute și nu aplicații complet anonime, rămânând de văzut dacă Opera va reuși să-și reconfirme buna reputație de odinioară.

Momentan, Opera vine preinstalat doar cu firmware-ul MIUI destinat utilizatorilor din India, țară al cărei guvern a interzis Mi Browser încă din anul 2020, pe care l-a etichetat drept o ”amenințare la adresa suveranității și integrității naționale”. Opera nu vine integrat cu firmware-ul MIUI pentru piețele europene, ruse, taiwaneze, indoneziene și turcești, deocamdată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult