YouTube continuă lupta împotriva extensiilor de tip ad-block

15.01.2024
YouTube continuă lupta împotriva extensiilor de tip ad-block

YouTube, una dintre cele mai mari platforme de conținut video din lume, a inițiat recent o campanie împotriva utilizatorilor care folosesc extensii și aplicații de tip ad-block. Rapoartele indică faptul că YouTube încetinește, în mod intenționat, viteza platformei pentru acești utilizatori, într-un efort de a combate scăderea veniturilor din reclame și de a încuraja utilizarea să utilizeze serviciului premium al aplicației. În România, abonamentul de familie (pentru 5 persoane) este oferit la 39,99 RON.

Această strategie, care a început să fie implementată anul trecut, pare să afecteze un număr tot mai mare de utilizatori. Aceștia experimentează timpi de încărcare mai mari și sunt nevoiți să dezactiveze blocatoarele de reclame sau să plătească abonamentul premium pentru a evita această problemă, scrie Android Police.

Deși YouTube oferă o opțiune de abonament plătit care elimină reclamele, mulți utilizatori ezită să facă trecerea și continuă să se bazeze pe ad-blockere. Drept răspuns, YouTube a implementat două strategii pentru a descuraja utilizarea acestor softuri:

YouTube a implementat două strategii pentru a descuraja utilizarea extensiilor

Primul mod implică un mesaj pop-up care spune că „Extensiile ad-block încalcă termenii YouTube”. Utilizatorilor li se cere apoi să dezactiveze blocatorul de reclame înainte de a continua să urmărească videoclipurile.Cu toate acestea, avertizarea nu a fost suficientă pentru mulți utilizatori, determinând YouTube să implementeze o a doua strategie. Aceasta presupune încetinirea intenționată a funcționării întregului site atunci când este detectat un ad-blocker.

Mai mulți utilizatori au raportat și ei această situație, conform unui raport 9to5Google. Aceștia au descris platforma ca fiind extrem de lentă. Totuși, dezactivarea aplicației ad-blocker activ restabilește imediat funcționalitatea normală a site-ului.

Încetinirea performanței și frecvența crescută a buffering-ului par a fi rezultatul impunerii de către YouTube a unor limite artificiale de timp sau de lățime de bandă, simulând o conexiune la internet lentă. Videoclipurile se opresc în timpul încărcării, previzualizările nu apar, iar modul ecran complet nu poate fi utilizat.

Această abordare face utilizarea YouTube dificilă pentru vizualizatorii care au ad-blockere, forțându-i să aleagă între dezactivarea blocatorului de reclame sau utilizarea pentru un abonament Premium. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult