Câte mașini electrice pot fi construite în 2023 cu materiile prime disponibile

05.05.2022
Câte mașini electrice pot fi construite în 2023 cu materiile prime disponibile
Foto: Profimedia Images

Există suficient litiu și nichel pentru producția a 14 milioane de mașini electrice la nivel global în 2023, chiar și fără resurse provenite din Rusia, potrivit unui studiu realizat de European Federation for Transport and Environment (T&E).

Organizația a făcut apel la guvernele europene să facă mai mult pentru a înlesni accesul la aceste materiale. De exemplu, Germania deține rezerve uriașe de litiu, în zona Rinului. Acestea sunt suficiente pentru construcția de baterii pentru 400 de milioane de automobile electrice, potrivit estimărilor.

„Războiul din Ucraina a arătat că trebuie să renunțăm la petrol. Cea mai bună cale pentru a face asta este trecerea la vehicule electrice. În ciuda a ceea ce spun unii oameni nu există un deficit de litiu și nichel în scoarța terestră”, a declarat Julia Poliscanova, director senior la T&E.

mașini electrice
Sursa: T&E

 

Organizația notează că, spre deosebire de petrol, cele mai mari cantități de nichel și litiu sunt extrase în state democratice.

Mașini electrice: Materii prime există, dar trebuie exploatate în mod responsabil

Aceste materii prime există, dar extragerea lor în condiții ecologice este dificilă. În Germania, de exemplu, populația nu este de acord cu exploatarea resurselor de litiu, chiar dacă firma însărcinată susține că nu va distruge mediul înconjurător.

Mineralele și metalele necesare pentru baterii de mașini electrice – litiu, cobalt, nichel, cupru – se găsesc în cantități enorme și pe fundul mărilor sau oceanelor.

Organizațiile pentru protecția mediului, precum Greenpeace, nu cred că extragerea lor este o idee bună. „Să trimiți mașini gigantice de minare, gândite să zdrobească fundul mării, este o idee foarte proastă”, potrivit unui mesaj publicat de organizație. Greenpeace crede că vor fi distruse ecosisteme sensibile și unice, fiind afectat lanțul trofic din ocean.

Sursa: CleanTechnica, T&E

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult