Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci

16.04.2021
Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci
Foto: Shutterstock

Petrolul a fost timp de sute de ani o resursă importantă, aducătoare de bogăție pentru cei care au controlat-o, dar locul „aurului negru” va fi luat de un metal.

După ce miliardarul Elon Musk a spus despre nichel că este „noul aur”, acum banca americană Goldman Sachs a anunțat, într-un raport recent, că „noul petrol” este cuprul. Metalul joacă un rol esențial în înlocuirea sistemelor producătoare de energie bazate pe combustibili fosili cu unele ecologice.

Mai mult, revoluția vehiculelor electrice a crescut masiv cererea pentru cupru, care este folosit pentru producția de cabluri, baterii, electronice și alte componente.

„Cuprul este noul petrol”, a declarat analistul Jeff Currie, liderul echipei care a realizat raportul.

Cererea pentru metal va fi uriașă

Până în 2025, tona metrică de cupru ar putea ajunge să valoreze 15.000 de dolari, potrivit sursei citate, o creștere de 66% față de nivelul actual, care este de aproximativ 9.000 de dolari pe tonă. Prețul metalului a crescut cu 80% în ultimele 12 luni.

Cuprul este un element esențial în fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice (Foto: Shutterstock)

Până în 2030, cererea pentru „noul petrol” ar putea crește cu 900% și ar putea ajunge la 8,7 milioane de tone pe an. Producția a scăzut anul trecut cu 2,6%, din cauza restricțiilor impuse în pandemie. Cei mai mari producători din lume, aflați în Chile și Peru, au fost loviți puternic de criză, iar piața va fi afectată până în 2023.

Anul acesta, producția va crește cu 5,6%, potrivit firmei de cercetare GlobalData.

Recent, Joe Biden, președintele SUA, cea mai mare economie a lumii, a anunțat investiții în infrastructură în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, care se vor concentra în mare parte pe soluții ecologice.

Sursa: Markets Insider

CITEȘTE ȘI:

Tesla a găsit o sursă eco pentru metalul numit „noul aur” de către Elon Musk

Rezidenții unei țări europene ar putea primi până la 2500 euro pentru achiziționarea de biciclete electrice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult