Ce caracteristici tehnice avea Baker Electric, un EV popular de acum 100 de ani

10.08.2021
Ce caracteristici tehnice avea Baker Electric, un EV popular de acum 100 de ani

Unele mașini electrice de astăzi au caracteristici tehnice impresionante. De exemplu, Tesla Model S Plaid poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 1,9 secunde și poate rula, pe display-ul principal, jocuri video pretențioase, precum Cyberpunk 2077. Până aici, însă, a fost un drum lung.

Primele mașini electrice, deși impresionante pentru perioada respectivă, se pot compara cu modelele de acest fel contemporane vândute pe Alibaba.

Fostul prezentator american Jay Leno deține unul dintre cele mai frumoase vehicule electrice de epocă, un Baker Electric din 1909. Mașina a fost prezentată pe contul MyClassicCarTV de pe YouTube, dar și într-un articol scris de Leno pentru publicația Popular Mechanics.

Spre deosebire de alte automobile de la vremea respectivă, Baker-ul nu avea transmisie, nu era pornit la manivelă și nu mirosea a benzină. De aceea, mașina era preferată de femei. În interior se găsea un suport pentru flori, o oglindă și chiar un chit pentru machiaj. „Acestea erau mașinile de cumpărături ale femeilor”, explică Jay Leno.

Potrivit lui, între 1905 și 1915 erau mii de astfel de vehicule în New York, dar și stații de încărcare pentru acestea la tot pasul.

Mașina lui Leno, care folosește 12 baterii de 6V, are o autonomie de până la 180 km. Viteza maximă pe care o poate susține motorul de 72V, de dimensiunile unui pepene, este de 40 de km/h.

Baker Electric nu are volan, ci un levier rabatabil. Șoferul îl împinge în față pentru a vira la stânga și în spate pentru virajele la dreapta. Viteza este controlată tot dintr-un levier, aflat în apropierea genunchiului stâng. Din mocheta podelei ies două pedale de frână, câte una pentru fiecare roată din spate.

Impresionant este faptul că la Baker Electric inclusiv farurile erau electrice. În acea perioadă pe majoritatea mașinilor erau folosite lumini pe gaz.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI:

Cea mai ieftină mașină electrică din lume costă 930 de dolari

Ce oferă cel mai ieftin camper electric din lume, care costă 4.800 de dolari pe Alibaba

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult