Ce se întâmplă cu bateria unei mașini electrice când e blocată în trafic, bară la bară

Autor: Adrian Popa 13.08.2021
Ce se întâmplă cu bateria unei mașini electrice când e blocată în trafic, bară la bară
Foto: Pixabay

Unii oameni interesați de mașini electrice sunt îngrijorați de faptul că în anumite scenarii bateria acestora se descarcă mai repede.

Astfel, o persoană a întrebat organizația de protecție a consumatorilor Wich?, din Marea Britanie, cum este afectat consumul de electricitate al unui automobil electric de momentele când aceasta este blocat în trafic, bară la bară.

Wich? a făcut un experiment și a descoperit că un vehicul electric aflat în această situație – care are farurile aprinse, scaunele încălzite, clima pornită, rulează muzică și jocuri pe display-uri aflate pe locurile din spate – a consumat puțină electricitate în plus.

Astfel, într-o oră de deplasare bară la bară mașina folosită, un SUV Volkswagen ID.4, a pierdut doar 2% din autonomie, echivalentul a aproape 13 km.

„Există multă dezinformare în ceea ce privește mașinile electrice, inclusiv faptul că vei rămâne probabil fără energie dacă ești prins într-un ambuteiaj”, a declarat Lisa Barber, editor în cadrul revistei organizației.

Trebuie precizat, însă, că testul a fpst făcut vara. Iarna consumul va fi, cu siguranță, mai mare. La temperaturi scăzute, bateriile de pe mașinile electrice nu funcționează în parametri optimi.

Wich? a anunța că la iarnă va repeta experimentul de mai sus și va anunța rezultatele.

CITEȘTE ȘI:

Ce caracteristici tehnice avea Baker Electric, un EV popular de acum 100 de ani

Top 10 țări cu cele mai multe puncte publice de încărcare pentru mașini electrice