Cuplul de miliardari care vrea să detroneze Tesla lui Elon Musk

20.12.2020
Cuplul de miliardari care vrea să detroneze Tesla lui Elon Musk
Foto: Profimedia Images

Henrik și Geeta Fisker formează un cuplu care își dorește cu ardoare să lase o moștenire în industria auto, călcând pe urmele lui Elon Musk, fondatorul Tesla. Henrik este un designer faimos de mașini care a avut o experiență foarte neplăcută în afaceri. Compania pe care a condus-o, specializată pe modele hibrid și numită Fisker Automotive, a cerut falimentul în 2013.

Citește și: Elon Musk susține că acest lucru l-a ajutat să devină miliardar

Printre realizările lui Henrik Fisker, de origine daneză, se numără colaborările cu BMW, Aston Martin, Tesla, dar și cu franciza „James Bond”.

După falimentul din 2013, Fisker a fondat o altă companie, Fisker Inc., specializată pe mașini electrice. Aceasta se bucură de un succes mult mai mare decât cea de dinainte. Firma de ride-hailing Viggo din Danemarca a comandat deja 300 de noi vehicule electrice, SUV-uri Fisker Ocean, produse de compania lui Henrik. Acestea vor fi livrate în ultimul trimestru din 2022.

Fisker Ocean

În afaceri și în viața personală, Henrik formează un cuplu cu Geeta, care este soția lui și directorul financiar al Fisker Inc. De origine indiană, Geeta este doctor în biotehnologie. Ea și-a obținut titlul la reputata Universitate Cambridge.

Înainte de a lucra la compania auto condusă de soțul ei, Geeta Fisker a administrat investițiile unor dintre cei mai puternici oameni din lume.

Geeta și Henrik Fisker (Foto: Profimedia Images)

Compania Fisker Inc. a atras investiții mai mari de 1 miliard de dolari în timpul ofertei publice inițiale din octombrie. Listarea cu succes pe bursă a acesteia i-a transformat în miliardari pe cei doi soți.

Inspirați de succesul Tesla, cei doi au mizat totul pe noua companie

Primul model care va intra în producție va fi SUV-ul Ocean. Acesta va fi construit, în Europa, de gigantul canadian din industria componentelor auto Magna. Vehiculul va avea un preț accesibil, de 37.500 de dolari, fiind mai ieftin decât concurentul direct de la Tesla, Model Y, care trece de 50.000 de dolari.

Cei doi speră că modelul va fi un succes, deoarece și-au investit toți banii în companie. După ce au făcut acest lucru, Geeta a aflat că suferă de cancer la sân. „A primit telefonul în timpul unei ședințe cu investitorii. În ciuda bombei, a continuat să lucreze cu băncile și investitorii în săptămânile care au urmat, chiar dacă a trecut prin două proceduri medicale și prin radioterapie”, a povestit Henrik, mândru de soția lui.

Între timp, Geeta s-a vindecat și își canalizează toate eforturile pe construirea de mașini „cool”, ecologice și cu preț accesibil. „Nu facem asta ca să devenim bogați. Facem asta deoarece vrem să facem o companie extraordinară care produce mașini extraordinare”, a explicat Geeta Fisker.

Totuși, Fisker Inc. mai are mult până să pună în pericol pozția de lider pe piața mașinilor electrice a rivalei Tesla. Compania fondată de Elon Musk este cel mai valoros constructor auto din lume.

Tesla l-a transformat pe antreprenorul sud-african în al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 167 miliarde de dolari de către Bloomberg Billionaires Index. Doar Jeff Bezos, fondatorul Amazon, îi mai stă în față lui Elon Musk.

Sursa: The South African

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult