Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice

11.05.2021
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Foto: Shutterstock

O specie descoperită acum mai puțin de 40 de ani ar putea dispărea din cauza nevoii tot mai mari de litiu pentru bateriile de mașini electrice.

În anul 1983 a fost descoperită o plantă nouă, endemică în statul american Nevada, numită eriogonum tiehmii (popular „Hrișca lui Tiehm”). Potrivit cercetătorilor, aceasta este importantă pentru păstrarea biodiversității în locurile în care crește.

Ce este special la această plantă este abilitatea ei de a prospera în locurile în care alte specii nu pot – sol sărac, bogat în Litiu și bor.

Eriogonum tiehmii (Foto: Wikipedia)

Litiul este un element esențial în producția de baterii pentru automobile electrice. „Nu poți avea mașini electrice fără baterii și nu poți avea baterii fără litiu”, a declarat Keith Phillips, CEO-ul Piedmont Lithium, o companie din domeniu.

Procentul de litiu dintr-o celulă de baterie folosită de Tesla este de aproximativ 2%.

Citește și ANALIZĂ: Potrivit lui Elon Musk, șeful Tesla, acest metal este „noul aur”

Prețul mineralului se află în creștere, iar cantitățile reduse disponibile determină firmele să îl exploateze de oriunde este posibil. Ioneer, o companie din Australia, a anunțat deja că este pregătită să extragă elementul din zona în care crește „Hrișca lui Tiehm”. Acolo se găsesc 146,5 milioane de tone metrice de litiu și bor. Proiectul a fost evaluat la 1,26 miliarde de dolari.

Litiu extras din baterii uzate de automobile electrice (Sursa: YouTube/Drehmoment)

Ioneer susține că planta va supraviețui și că aceasta poate fi relocată. Mai mult, compania a transmis că va exploata elementul în condiții ecologice.

Experții nu sunt, însă, siguri că planta poate supraviețui acestor operațiuni.

Nevoia de Litiu va fi uriașă

În acest moment, în SUA există o singură mină activă de Litiu. Până în 2030, Statele Unite vor avea nevoie de 500.000 de tone metrice de echivalent carbonat de litiu pe an, potrivit firmei RK Equity. Anul trecut întreaga producție mondială a fost de 325.000 de tone metrice. Minele actuale vor acoperi doar jumătate din producție în anul 2030.

Zăcăminte există, dar exploatarea acestora ar putea fi dificilă. Germania a anunțat că a descoperit rezerve semnificative sub fluviul Rin. Acestea sunt suficiente pentru construcția de baterii pentru 400 de milioane de automobile electrice, potrivit estimărilor. Totuși, populația din zonă nu este de acord cu exploatarea, chiar dacă firma însărcinată susține că nu va distruge mediul înconjurător.

Sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult