John Deere lansează tractorul autonom care muncește singur pământul

05.01.2022
John Deere lansează tractorul autonom care muncește singur pământul

John Deere, unul dintre cei mai mari producători de tractoare din lume, a anunțat la CES tractorul autonom. Practic, acesta poate să muncească pământul fără ca un șofer să fie obligatoriu prezent la cârmă. Compania spune că sistemul este extrem de precis și că folosește GPS, camere video avansate și AI pentru a se asigura că tot procesul are loc în siguranță deplină. În timpul muncii, șoferul poate să îndeplinească alte activități mai importante decât aratul pământului.

Tractorul autonom John Deere necesită un minimum de intervenție din partea șoferului

Practic, noul tractor de la John Deere este un alt exemplu prin care anumite locuri de muncă vor fi înlocuite în viitor de roboți. Tractorul prezentat la CES va intra în producție înainte de sfârșitul anului și cu siguranță vor exista mulți agricultori interesați de acesta. Practic, noul model este un tractor Deere 8R echipat cu șase seturi de camere 3D, un sistem de navigație extrem de precis și hardware echipat cu rețele neurale care pot procesa în timp real imaginile camerelor.

Reprezentanții companiei spun că șoferul este necesar doar pentru a aduce tractorul pe bucata de pământ care trebuie muncită. Acesta îl poate programa de pe ecran, se poate da jos din tractor și poate monitoriza munca de pe o aplicație de smartphone, de la distanță. Poți vedea în timp real materialul video de pe camere și poți urmări tractorul prin GPS. Alte informații importante vor fi de asemenea afișate în aplicație.

În urmă cu doi ani, când John Deere a prezentat prima dată un tractor autonom, tehnologia permitea poziționarea extrem de precisă, cu marjă de eroare de aproximativ 2,5 cm. În general, GPS-ul are o marjă de eroare de 15m, dar tehnologiile mai noi, precum AGPS, care folosește informații de la antenele telecom și integrarea de noi senzori permite acum o poziționare extrem de precisă.

Este important de menționat și faptul că producătorul de tractoare John Deere încearcă în ultimii ani să limiteze accesul clienților la reparații în afara centrelor sale de service. Practicile companiei sunt similare cu cele ale altor giganți din alte industrii, precum Apple în domeniul smartphone-urilor (deși, recent compania promitea un program de reparații acasă), sau tesla în domeniul auto. Cu siguranță reparațiile pentru un tractor „high-tech” autonom vor fi mai scumpe decât cele pentru modelele standard.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult