Leaf, primul automobil electric produs de Nissan, poate fi deturnat cu un banal web browser

29.02.2016
Leaf, primul automobil electric produs de Nissan, poate fi deturnat cu un banal web browser

Tehnologia avansată nu lucrează mereu în avantajul utilizatorilor, după cum au aflat şi unii posesori de autoturisme electrice Nissan Leaf.

Prevăzute cu un computer de bord foarte performant, vehiculele Nissan Leaf înregistrează în timp real tot felul de parametrii, începând cu nivelul de încărcare a bateriei, performanţele motorului şi până la distanţele parcurse. Mai mult decât atât, sistemul este responsabil cu gestionarea funcţiilor de bază ale autoturismului, cum ar fi cu temperatura scaunelor şi funcţia de climatizare. Toate acestea pot fi controlate de la distanţă, în mod legitim, folosind aplicaţia Leaf pentru mobil.

Problemele apar atunci când solicitările trimise de aplicaţie sunt direcţionate altui autoturism decât cel aparţinând proprietarului de drept, oferind persoanelor neautorizate acces la datele păstrate în computerul de bord şi sistemele vehiculului.

Aparent, accesul în sistemul HVAC folosit de Nissan este condiţionat doar de furnizarea unui cod VIN (Vehicle Identification Number) unic fiecărui vehicul, foarte uşor de aflat din moment ce este inscripţionat la vedere chiar pe parbrizul acestuia. Mai departe, sistemul poate fi accesat în mod complet anonim, fără parolă sau nume de utilizator.

Cât despre posibilele daune, acestea se limitează la descărcarea bateriei prin activarea de la distanţă a unor funcţii consumatoare de energie, cum ar fi instalaţia de climatizare, respectiv aflarea de informaţii despre deplasările efectuate pe baza parametrilor înregistraţi în computerul de bord.

Deocamdată, Nissan nu oferă nici un remediu pentru problemele semnalate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult