Maşina fără şofer şi fără volan creată de Google, testată pe drumurile publice din această vară

15.05.2015

Promovat ca o metodă comodă şi mai sigură de a călători decât folosind autoturismele cu şofer, noul vehicul proiectat de Google fără volan şi controlat exclusiv de calculator va debuta începând cu această vară pe drumurile publice din Statele Unice.

Înaintând precaut cu o viteză limitată la 40 km/h, câteva dintre vehiculele prototip finalizate până acum vor străbate împrejurimile oraşului Mountain View din statul California, aproape de sediul central al companiei americane. În plus, din motive de siguranţă vehiculele testate vor avea pedale de frână/acceleraţie şi volan detaşabil, oferind posibilitatea unui asistent uman să intervină în caz de probleme. Cât despre ˝şoferul˝ computerizat, acesta foloseşte aceeaşi platformă software testată şi cu flota de suv-uri Lexus RX450h în valoare de 70.000 dolari fiecare. Potrivit Google, testele efectuate până acum însumează aproape 1 milion de mile sau echivalentul a 75 ani de experienţă la şofat, transformată în algoritmi sofisticaţi care permit software-ului de navigaţie să reacţioneze şi prevină situaţii periculoase care pot apărea în traficul urban.

Maşina fără şofer şi fără volan creată de Google, testată pe drumurile publice din această vară

˝Aşteptăm cu interes să vedem cum percepe şi reacţionează comunitatea la noile vehicule˝, declară Chris Urmson – şeful proiectului Google Car. ˝Sperăm să descoperim şi să rezolvăm o serie de probleme specifice vehiculelor complet autonome – ex. unde ar trebui să se oprească vehiculul pentru a nu bloca traficul, dacă destinaţia aleasă nu permite staţionarea. Sperăm ca în anii următori să putem desfăşura şi programe pilot de mică anvergură folosind prototipurile pe care le avem la dispoziţie, învăţând pe parcurs cum anume vor oamenii să folosească astfel de vehicule˝, a mai declarat Urmson.

Anunţul făcut de Chris Urmson printr-o postare pe blog vine în aceeaşi săptămână cu o altă dezvăluire menită să consolideze încrederea publicului în autoturisme fără şofer, prin care Google ne informează că până acum autoturismele sale ghidate de calculator au fost implicate în 11 accidente de circulaţie, niciunul din vina maşinii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult