Mașini electrice: Unul dintre cele mai așteptate modele solare, anulat

28.02.2023
Mașini electrice: Unul dintre cele mai așteptate modele solare, anulat

Sono Motors, o companie germană care dezvolta un automobil electric echipat cu panouri solare, a anunțat că proiectul a fost anulat. Firma se va concentra acum pe vânzarea tehnologiei sale către alți producători de autoturisme.

Sono a dezvoltat soluții similare și pentru vehicule comerciale, precum autobuze sau dubițe. Compana are deja 23 de clienți, printre care nume mari: Mitsubishi Europe sau subsidiare Volkswagen (Scania și MAN Truck & Bus).

Mașina, numită Sion, urma să fie livrată către clienți în acest an. Producătorul promitea o autonomie de aproximativ 300 de km la un preț de 30.000 de euro. Automobilul avea avantajul că nu trebuia conectat des la priză în zonele cu mult soare. Pentru drumuri scurte era suficientă energia generată de panourile fotovoltaice.

Citește și: Revoluția verde: Panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale, descoperite

Sono Motors, care a fost listată pe bursă în noiembrie 2021, a anunțat că va concedia 300 de angajați în urma deciziei de a renunța la Sion. Directorul operațional, Thomas Hausch, părăsește și el funcția.

Compania nu a strâns suficiente fonduri pentru a putea începe producția. Sono Motors a fost afectată de mediul economic mondial dificil, în care accesul la finanțare este mai greu decât în urmă cu câțiva ani.

Proiectul Sion a fost făcut public în 2017, iar de atunci compania a primit 45.000 de precomenzi și rezervări pentru mașină. Producția urma să înceapă în Finlanda.

Automobile electrice solare sunt oferite deja de compania olandeză Lightyear. Un alt model pentru care se așteaptă începerea producției este Aptera.

Sursa: PV Magazine

Foto: ev-database.org

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult