Revoluția verde: Panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale, descoperite

16.12.2022
Revoluția verde: Panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale, descoperite
Foto: Pexels

O echipă de cercetători germani a dezvoltat panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale aranjând trei straturi diferite de cristale feroelectrice în formă de zăbrele.

Oamenii de știință de la Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) au folosit trei materiale diferite – titanat de bariu, titanat de stronțiu și titanat de calciu – pentru a obține tiparul foarte eficient. Descoperirile lor au fost detaliate în jurnalul de știință Science Advances.

„Feroelectric înseamnă că materialul are sarcini pozitive și negative separate spațial”, a declarat Dr. Akash Bhatnagar, unul dintre autorii studiului.

Astfel, în cazul celulelor fotovoltaice bazate pe cristale feroelectrice nu este necesară o joncțiune p-n, ca în cazul cristalelor de siliciu. Joncțiunea p-n este regiunea dintre două tipuri de material semiconductor, unul de tip p și altul de tip n, în interiorul aceluiași cristal semiconductor. Partea „p” (pozitivă) conține un exces de „găuri” (zone cu lipsă de electroni), în timp ce partea „n” (negativă) conține un exces de electroni în învelișurile exterioare ale atomilor neutri. Acest lucru permite curentului electric să treacă prin joncțiune doar într-o singură direcție.

Citește și: Pompe de căldură cu sursă aer pentru temperaturi de -29 de grade C, dezvoltate

Creatorii noilor panouri bazate pe cristale feroelectrice cred că acestea vor fi mai ușor de produs la scară largă decât cele actuale.

Trăim o revoluție în domeniul energiei verzi

În această perioadă pare să fi început o revoluție în domeniul energiei regenerabile. Descoperirea din Germania vine la scurt timp după ce o echipă de cercetători din California a anunțat că a reușit, în premieră, să obțină un câștig net de energie dintr-o reacție de fuziune nucleară.

Totodată, oameni de știință de la universitatea KU Leuven din Belgia a dezvoltat panouri care folosesc energia solară pentru a produce hidrogen.

Tot în SUA, startup-ul Aeromine Technologies susține că a dezvoltat turbina eoliană pentru acoperiș care poate înlocui până la 16 panouri solare.

Citește și: Panourile solare montate plat pe sol sunt viitorul în domeniu? Ce beneficii oferă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult