Motivul bizar pentru care o instanță i-a suspendat permisul unui posesor de automobil electric

03.08.2020
Motivul bizar pentru care o instanță i-a suspendat permisul unui posesor de automobil electric

Unui șofer de automobil electric Tesla Model 3 i-a fost suspendat permisul de conducere după ce a modificat viteza cu care se mișcă ștergătorul de parbriz în timpul meresului.

Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe, Germania, a confirmat faptul că un șofer a rămas fără permis timp de o lună, potrivit Insideevs. Bărbatul a fost implicat într-un accident rutier în timp ce încerca să modifice viteza ștergătoarelor în timp ce conducea. Vehiculul s-a oprit într-un terasament, unde a distrus câțiva copaci.

Potrivit justiției, display-ul tactil instalat în mașinile electrice Tesla „este un dispozitiv electronic”. Astfel, folosirea acestuia de către șoferi este permisă doar în anumite condiții. Legea germană nu permite folosirea de dispozitive electronice de către conducătorii auto în timpul mersului.

Citește și: Bugatti vinde o mașină electrică pentru copii care costă cât o Tesla Model 3

Tesla Model 3, un automobil electric cu puține butoane și manete fizice

Șoferul a argumentat că foarte multe dintre sistemele mașinii sunt accesate prin intermediul acelui ecran. Acolo se găsesc inclusiv vitezometrul digital și comenzile pentru aerul condiționat. Judecătorul a răspuns că display-ul nu este un panou de control potrivit pentru un vehicul, deoarece o scurtă privire spre el nu permite ajustarea anumitor setări. De exemplu, pentru a ajunge la secțiunea în care poate fi schimbată viteza ștergătoarelor pe Tesla Model 3, utilizatorul trebuie să interacționeze de mai multe ori cu ecranul.

Decizia judecătorului este una controversată și ar putea reprezenta un prcedent. Constructorii auto ar putea fi nevoiți, în viitor, să păstreze unele butoane și comenzi fizice, precum cele pentru faruri sau ștergătoare.

Decizia Tesla de a include multe comenzi în display pe modele din portofoliul său este una problematică. Dacă ecranul are probleme sau nu mai funcționează, un șofer de Tesla Model Y sau Model 3 nu mai poate folosi corespunzător ștergătoarele de parbriz, de exemplu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video