Prima mașină zburătoare care a primit undă verde pentru drumurile din Europa

29.10.2020
Prima mașină zburătoare care a primit undă verde pentru drumurile din Europa

O mașină zburătoare dezvoltată în Olanda a primit permisiunea pentru a circula pe drumurile publice din Uniunea Europeană.

Prototipul Liberty, dezvoltat de compania PAL-V, este primul vehicul de acest fel care primește undă verde pentru a fi testat pe drumuri publice europene.

Vehiculul are un rotor pliabil și un motor pe benzină. Liberty are o autonomie de până la 1.315 km pe șosele. În aer, mașina poate sta cel mult 4,3 ore și poate atinge o viteză maximă de 180 km/h. Rezervorul are o capacitate de 100 de litri.

Citește și: Toyota oferă prima demonstrație cu SkyDrive, o mașină zburătoare controlată de un pilot real

Mașina trece de la mod automobil la mod aeronavă în cinci-zece minute, iar pentru decolare și aterizare este nevoie de o pistă/șosea de 180 – 330 de metri.

Lucrul la acest proiect a început în 2007. Există înregistrări video cu mașina rulând pe pământ, dar nu foarte multe cu ea în aer. Asta nu i-a împiedicat, însă, pe entuziaști să parieze pe Liberty.

Potrivit producătorului, 30 de persoane din Olanda au comandat și plătit deja pentru vehicul. Numărul nu pare mare, dar mașina zburătoare olandeză costă aproximativ 550.000 de euro.

PAL-V nu a primit, însă, încă undă verde pentru producția de serie de la autoritățile olandeze, iar permisiunea de zbor de la European Aviation Safety Agency ar putea veni cel mai devreme în 2022.

Primul stat din lume care le-a permis mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice a fost New Hampshire din SUA.

Sursa: Unilad

Foto: PAL-V

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult