Producător de EV-uri dintr-un stat comunist (nu China), mai valoros decât Ford și GM la un loc

23.08.2023
Producător de EV-uri dintr-un stat comunist (nu China), mai valoros decât Ford și GM la un loc
Foto: Profimedia Images

Producătorul de automobile electrice VinFast a depășit, ca valoare de piață, constructori auto faimoși americani precum Ford sau General Motors (GM).

Compania din Vietnam a fost listată recent pe platforma Nasdaq din New York, cu simbolul VFS. Acțiunile au încheiat prima zi de tranzacționare cu un avans de 255%.

La momentul redactării articolului, un titlu valora 36,72 dolari, iar compania avea o capitalizare bursieră de peste 167 de miliarde de dolari. VinFast nu este încă o entitate profitabilă. Pierderile nete de anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de dolari.

Prin comparație, valoarea de piață a Ford era, în același moment, de 47,51 miliarde de dolari, iar cea a GM de 45,31 miliarde de dolari.

Citește și: La mașina tradițională faci revizia an de an. Ce întreținere periodică necesită automobilele electrice?

VinFast a fost fondată în 2017 de către Pham Nhat Vuong, care a devenit cel mai bogat om din Vietnam.

Potrivit analiștilor, compania este ajutată de faptul că provine din Vietnam, o țară care nu este în relații bune cu China. Statul este considerat un potențial aliat în regiune al SUA. Astfel, marca VinFast nu este privită cu ostilitate pe piețele vestice, așa cum se întâmplă cu mașinile electrice produse în China. VinFast construiește o fabrică în Statele Unite, iar investiția a fost evaluată la 4 miliarde de dolari.

Succesul nu este, însă, garantat pentru compania din Vietnam, care este încă un jucător mic. În primele șase luni, constructorul a livrat 11.300 de automobile electrice. Liderii pieței, BYD și Tesla, reduc prețurile pentru a-și spori cota de piață. Tesla a vândut, în primele șase luni ale anului, peste 889.000 de mașini.

Sursa: BBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult