Taiwan ar putea fi prima țară cu mai multe stații de încărcare vehicule electrice decât benzinării

16.01.2022
Taiwan ar putea fi prima țară cu mai multe stații de încărcare vehicule electrice decât benzinării

Extrem de populare în regiune, scuterele electrice alimentate de baterii detașabile care pot fi înlocuite în câteva secunde au dat startul unei adevărate revoluții a electrificării.

Promovate de un fabricant pe nume Gogoro, o nouă generație de scutere electrice a reușit să rezolve în mod convingător problema autonomiei limitate a vehiculelor cu propulsie electrică și timpii prea mari de așteptare la încărcare. Profitând de faptul că scuterele electrice sunt vehicule de mici dimensiuni, nu cu mult mai mari decât bicicletele electrice și prevăzute cu acumulatori suficient de compacți și ușori pentru a putea fi manevrași chiar de proprietar, Gogoro a dezvoltat o rețea de alimentare unde abonații pot schimba acumulatorul descărcat pentru unul proaspăt, chiar mai repede și ușor decât ai proceda cu un plin de benzină.

Foarte intuitiv, sistemul ia forma unui panou unde acumulatorii pot fi inserați și extrași chiar de client, cei încărcați fiind evidențiați cu lumină verde. Opțiunea unui abonament rezolvă din start complicațiile cu plata serviciului, sistemul deducând în mod automat suma necesară de pe cardul bancar.

Abordarea oferită de compania taiwaneză pentru problema încărcării vehiculelor electrice este atât de apreciată încât până la finalul lui 2021 au fost amplasate nu mai puțin de 2215 centre pentru schimb de acumulatori. Denumite GoStations, centrele destinate posesorilor de scutere electrice ar putea deveni în scurt timp mai numeroase decât benzinăriile, cele din urmă fiind regăsite în 2487 de locații de pe teritoriul țării.

electrice

Oferind o alternativă credibilă pentru cea mai zgomotoasă și poluantă categorie de vehicule, Gogoro a adus deja o contribuție sesizabilă la îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii din Taiwan, dar și economii consistente în ce privește costul per kilometru al navetei zilnice spre serviciu.

Continuând expansiunea, Gogoro și-a anunțat la finalul anului trecut intrarea în uriașa piață in India, o altă regiune unde mijloacele de transport pe două roți sunt extrem de populare.

Potrivit oficialilor companiei, 28% dintre vehiculele pe două roți vândute în luna decembrie pe teritoriul Taiwanului au fost livrate de Gogoro.

Pe termen lung, este probabil doar o chestiune de timp până ce sisteme similare pentru înlocuirea rapidă a acumulatorului vor fi introduse și pentru vehicule din categoria autoturismelor. Însă de data aceasta, compania taiwaneză va avea de înfruntat competiție serioasă venită din China, o altă piață de desfacere cu potențial uriaș, unde mașinile electrice cu acumulatori detașabili sunt deja o realitate cotidiană.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult