Tesla, vizat de o anchetă vizând crime comise prin promovarea înșelătoare a tehnologiilor de condus autonom

27.10.2022
Tesla, vizat de o anchetă vizând crime comise prin promovarea înșelătoare a tehnologiilor de condus autonom
Foto: Shutterstock

Tesla se confruntă cu o anchetă penală în SUA, vizând afirmațiile înșelătoare cu privire la tehnologiile companiei pentru condus asistat . Departamentul de Justiție al SUA a lansat o investigație la sfârșitul anului trecut, după numeroase accidente, dintre care unele fatale, implicând utilizarea funcției Autopilot a companiei.

Problema pornește de la afirmațiile CEO-ului Tesla, Elon Musk, care a promis că va livra la modul real mașini care pot fi conduse fără șofer în spatele volanului, încă din anul 2016. Nu doar că promisiunea nu a fost îndeplinită, ar cumpărătorii vechi și noi au rămas tot ademeniți cu aceeași promisiune, însă solicitați să plătească tarife tot mai mari pentru mașinile Tesla nou achiziționate.

O altă promisiune făcută și nerespectată de șeful Tesla a fost acea că nu mai puțin de 1 milion de taxi-uri robotizate adaptate prin simpla reconfigurare a mașinilor Tesla vor ajunge pe străzi nu mai târziu de sfârșitul anului. Între timp, până la 1 milion de posesori de mașini Tesla înrolați în programul beta FSD așteptau să se bucure de beneficiile promise. Problema și mai mare este că unii dintre aceștia au presupus și că le primesc deja, sfârșind drept victime în accidente de circulație, eventual cu urmări tragice.

Mașile Tesla vin cu funcție de asistență la condus, numită Autopilot. Pentru încă 15.000 dolari, pe lână funcționalitatea oferită ca dotare standard proprietarii pot activa și opțiunea FSD, despre care Elon Musk a promis în repetate rânduri că va oferi într-o zi capabilități de condus complet autonome. Dar până în prezent, FSD rămâne un sistem avansat de asistență pentru șofer „Nivelul 2”, ceea ce înseamnă că șoferul trebuie să rămână pe deplin implicat în controlarea vehiculului aflat în mișcare, chiar dacă acesta pare controlat de computer.

La final, dintre cei peste 160000 de clienți Tesla care au plătit pentru pachetul FSD, un foarte mic număr de „ghinioniști” au sfârșit în accidente grave de circulație, soldate cu rănirea gravă sau chiar decesul. Doar pe teritoriul SUA, statisticile oficiale indică cel puțin 16 accidente grave, soldate cu 15 răniți și un deces.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult