Toyota încearcă să imite Tesla, introducând un abonament pentru pornirea remote a autoturismelor

18.12.2021
Toyota încearcă să imite Tesla, introducând un abonament pentru pornirea remote a autoturismelor

O parte dintre autoturismele Toyota fabricate începând cu anul 2018 dispun deja de capabilitățile tehnice necesare pentru pornirea remote a motorului, doar că Toyota va oferi această funcție în versiune de încercare, solicitând plata unui abonament lunar pentru a o menține activă.

Avantajați de tehnologia modernă și beneficiile producției la scară largă, producătorii auto găsesc acum mai economică fabricarea de autoturisme cu dotări cât mai aproape de versiunea „full”, pe care însă să le activeze prin software, doar pentru cine este dispus să suporte tarifele solicitate.

Știm deja că toate mașinile Tesla vin pre-echipate din fabrică pentru a fi conduse în mod autonom, dar că producătorul american activează această dotare doar pentru clienții care achiziționează această „opțiune”. Până la urmă, asta poate fi și un avantaj. În fond, câți posesori de mașini BMW, Volkswagen, Renault, etc, se pot lăuda cu achiziționarea unei dotări opționale care a sporit în mod semnificativ funcționalitatea și nivelul de confort, după ce autoturismul a părăsit deja poarta fabricii?

Revenind la Toyota, producătorul japonez intenționează să ofere o dotare nu tocmai nouă și aproape banală – opțiunea pentru pornirea de la distanță a motorului, în baza unui abonament numit Remote Connect, care include și acest „serviciu”.

Interesant este că Toyota a oferit deja această facilitate cumpărătorilor de autoturisme, însă legând funcționalitatea Remote Connect de pachetul audio Audio Plus sau Premium Audio, o dotare opțională selectabilă la comandarea vehiculului. Adăugând și mai mult la confuzia creată, respectivele opțiuni sunt disponibile doar pentru anumite modele Toyota, iar mențiunea serviciilor cu durată limitată de valabilitate pare că s-a pierdut în limbajul de marketing.

Distribuită pe Reddit, documentația în format PDF pentru funcționalitatea Remote Connect a fost mai întâi marcată și blocată ca și conținut ”potențial înșelător”, doar pentru ca informația să fie în cele din urmă confirmată de oficialii Toyota. Astfel, pamfletul de marketing detalizază legătura între funcția remote start prezentă pe cheia autoturismului și pachetele opționale Audio Plus și Premium Audio.

Astfel, autoturismele achiziționate cu această dotare vor beneficia de funcționalitatea remote start timp de 10 ani, după care posesorii acestora vor trebui să plătească un abonament lunar de 8 dolari, sau 80 dolari/an, reprezentând contravaloarea serviciului Remote Connect.

Având în vedere faptul că 10 ani nu este o durată tocmai mică, dacă ne raportăm la „viața” unui autoturism”, putem doar să ne întrebăm de ce producătorul japonez a ales să-și „penalizeze” clienții fideli cu o taxă nu tocmai modică, pentru păstrarea tocmai acelor funcții smart care poate au avut contribuție decisivă în decizia finală de cumpărare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult