Uber spune că va opri serviciile temporar dacă va fi obligată să recunoască șoferii drept angajați

13.08.2020
Uber spune că va opri serviciile temporar dacă va fi obligată să recunoască șoferii drept angajați

Un tribunal din statul California din Statele Unite ale Americii, a decis recent că șoferii de pe serviciile de ride-sharing precum Uber și Lyft sunt considerați angajați ai companiei. Astfel, cele două companii și altele rivale vor trebui să își adapteze serviciile pentru a putea acomoda șoferii ca angajați cu beneficii complete. CEO-ul Uber spune însă că în cazul în care această decizie nu va fi schimbată la curtea de apel, compania va trebui să își oprească operațiunile în California pentru câteva luni pentru a face schimbările necesare.

Statul California a decis că șoferii sunt angajați Uber

Dara Khosrowshahi, CEO-ul Uber, a declarat în legătură cu această decizie că va afecta operațiunile sale în statul California:

„Dacă curtea nu își va schimba decizia, atunci, în California, este greu de crezut că vom putea să schimbăm modelul nostru de lucru la un mediu de lucru full-time într-un timp scurt.”

Uber și Lyft, au timp zece zile de la această decizie să atace această decizie la curtea de apel. Totuși, aceasta nu este ultima lor șansă de a-și păstra operațiunile așa cum decurg acum. Există un proiect de lege numit Proposition 22, care ar putea să elimine obligativitatea șoferilor care operează prin intermediul aplicațiilor de transport să fie considerați angajați. Voturile vor fi însă date de cetățenii Californiei. Dacă apelul nu va funcționa, serviciile Uber vor fi oprite până în luna noiembrie, când va fi votată Proposition 22.

Nici revenirea pe piață după această întrerupere a serviciilor nu va fi tocmai simplă. Khosrowshahi spune că revenirea ar putea fi posibilă sub noile condiții doar în orașele mari, ceea ce sugerează că cei din orașe mai mici din California sau suburbii nu își vor putea păstra locurile de muncă. De altfel, Uber spune că majoritatea șoferilor săi nici măcar nu își doresc să fie angajați cu normă întreagă, preferând statutul de contractori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult