Un nou tip de radar Doppler le va permite mașinilor autonome să „vadă” după colț

28.06.2020
Un nou tip de radar Doppler le va permite mașinilor autonome să „vadă” după colț
Foto: Princeton University

Un nou sistem bazat pe un radar Doppler le va permite automobilelor autonome să „vadă” după colț pentru a evita coliziunile cu alte vehicule sau cu pietoni.

Sistemul, dezvoltat de cercetători de la Princeton University, poate fi integrat cu ușurință în automobilele actuale, potrivit creatorilor. Tehnologia folosește un radar Doppler pentru a devia undele radar pe suprafețe din apropierea mașinii, precum ziduri sau panouri publicitare.

Semnalul lovește, în unghi, o suprafață, fiind apoi deviat așa cum se întâmplă cu o bilă de biliard după ce lovește marginea mesei. Unele dintre aceste semnale sunt receptate înapoi de radarul din mașină, iar vehiculul știe că după colț sau după o mașină parcată se află un obiect.

Foto: Princeton University

Numărul pietonilor uciși de mașini este în creștere

Senzorii lidar și camerele actuale folosite de automobilele autonome nu pot detecta astfel de obiecte. Potrivit creatorilor tehnologiei, senzorii radar au un cost relativ mic comparativ cu cei lidar.

Lidar este o tehnologie care permite măsurarea distanțelor prin iluminarea țintei cu lumină laser și măsurarea reflecției cu un senzor.

Până în 2026, piața globală a vehiculelor autonome va avea valoarea de 557 miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare Allied Market Research.

Tehnologia propusă de cercetătorii de la Princeton este binevenită într-o perioadă în care numărul pietonilor uciși de automobile a crescut. Unele studii sugerează o posibilă legătură între creșterea numărului deceselor și popularitatea în creștere a SUV-urilor, mai mari și mai grele decât vehiculele compacte sau sedan care dominau piața în anii trecuți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult