Un întreg oraș roman a fost „excavat” cu un georadar

10.06.2020
Un întreg oraș roman a fost „excavat” cu un georadar

O hartă preliminară a Falerii Novi, un oraș roman antic descoperit la doar 50 de km de capitala italiană Roma, a fost realizată cu datele obținute de un georadar, un radar care penetrează scoarța terestră.

Harta este „preliminară” deoarece cercetătorii nu au reușit să analizeze toate cele 28 de miliarde de puncte de date colectate în timpul proiectului, potrivit lui Martin Millett, arheolog la Universitatea din Cambdridge. Pentru a putea interpreta cantitatea uriașă de date, oamenii de știință vor folosi computere și algoritmi, transmite Gizmodo.

Cercetătorii au reușit să stabilească pozițiile clădirilor, monumentelor, pasajelor și chiar ale țevilor de apă, totul fără să sape deloc. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Antiquity.

Falerii Novi apare des în documentele istorice, fiind unul dintre cele aproximativ 2.000 de orașe din Imperiul Roman. Localitatea a apărut în anul 241 î.e.n. și a fost locuită până în Evul Mediu, când a fost abandonată în jurul anului 700.

O metodă arheologică sigură

Arheologii au parcurs suprafața orașului cu un ATV echipat cu o remorcă în care se afla radarul. Falerii Novi , care are o suprafață de 30 de hectare, a fost ales pentru testarea tehnologiei deoarece nu este acoperit de pădure și nici îngropat sub structuri mai noi.

Zona este protejată de lege. „Chiar dacă orașul nu era protejat de lege, ne-ar fi fost imposibil să excavăm la această scară”, a explicat Millett, care a adăugat că au fost necesari aproape 200 de ani pentru a fi excavat Pompei, un alt oraș antic roman.

Un georadar, numite și GPR (ground penetrating radar), este neinvaziv și folosește impulsuri electromagnetice pentru a realiza o imagine a ceea ce se află sub scoarța terestră. Astfel, nu există pericolul ca monumente sau alte obiecte valoroase să fie distruse în timp ce sunt analizate.

CITEȘTE ȘI:

Rusia își construiește propriul bombardier invizibil pe radar, ca răspuns la B-2

NATO cere ajutorul startup-urilor pentru procesarea și interpretarea datelor radar

Radarul care se montează în 15 minute, expus la Bucureşti în cadrul expoziţiei BSDA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult