Administrația Biden, presată să extindă restricțiile Huawei și pentru fosta subsidiară Honor

18.10.2021
Administrația Biden, presată să extindă restricțiile Huawei și pentru fosta subsidiară Honor

Honor, sub-brandul Huawei transformat în business „independent” prin vânzarea către un conglomerat de companii aflate în strânse legături cu Partidul Comunist Chinez, ar putea fi trecută pe aceeași listă neagră ca și Huawei, pierzând accesul la furnizorii americani de tehnologii și componente esențiale.

Un grup de politicieni americani solicită Președintelui Biden să includă producătorul Honor pe aceeași listă neagră pe care se află și fostul proprietar Huawei.

După ce a încercat fără succes să se elibereze pe cale diplomatică de sub interdicțiile comerciale impuse de administrația Trump în anul 2019, Huawei pus la cale o evadare formală, prin vânzarea celui mai popular sub-brand din portofoliu către un consorțiu de companii și investitori aleși pre sprânceană de puterea de la Beijing. Deși este clar pentru toată lumea că mișcarea făcută de Huawei a fost mai mult de fațadă, SUA deocamdată ezită să aplice restricțiile Huawei și asupra noii companii Honor. Asta deși entitatea nou formată este susținută în mod direct de Guvernul Chinez și condusă de fostul președinte Huawei, George Zhao, care adus cu el o mare parte din managementul și inginerii Huawei.

Încadrat ca brand de buget, Honor este deosebit de popular în rândul consumatorilor tineri din Europa și Statele Unite, compania nou înființată având în portofoliu laptopuri de gaming, smartwatch-uri și dispozitive smartphone.

Potrivit senatorilor republicani, Honor este nimic altceva decât încă o ramură a Guvernului Chinez, compania nou înființată prezentând aceleași riscuri la adresa securității naționale a SUA ca și Huawei.

Beijingul a ocolit un mecanism critic de control al exporturilor americane. Ezitând să răspundă în consecință, Departamentul de Comerț riscă să creeze un precedent periculos și să comunice adversarilor SUA că nu avem capacitatea sau voința de a pedepsi ingineria financiară flagrantă de către un regim autoritar.”

În urma unei eventuale decizii a Președintelui Biden pentru includerea pe așa numita Entity List, Honor va pierde accesul la parteneri esențiali precum Qualcomm, Google, Microsoft, AMD, Intel, MediaTek, Samsung și Sony, riscând blocarea activității.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult