Angajaţi Huawei, suspectaţi de implicarea în proiecte de cercetare militare, sub comanda Guvernului Chinez

28.06.2019
Angajaţi Huawei, suspectaţi de implicarea în proiecte de cercetare militare, sub comanda Guvernului Chinez

Companie de importanţă strategică pentru China, gigantul Huawei este de mult timp beneficiarul unui tratament privilegiat din partea Guvernului Chinez, luând forma unor subvenţii şi scutiri de taxe pe care alte companii asiatice nu le primesc la fel de uşor. Ba chiar au apărut suspiciuni cum că principalul acţionar al Huawei, o entitate numită ‘trade union committee’, reprezintă nimic altceva decât o structură paravan menită să ascundă faptul că Huawei este o companie controlată de stat.

Beneficiind de tot sprijinul ţării natale, Huawei a devenit un producător major de echipamente pentru telecomunicaţii, calitatea produselor furnizate la preţuri sub nivelul competiţiei atrăgând clienţi din toate colţurile lumii, majoritatea ignorând legăturile obscure dintre Huawei şi statul chinez. Scandalul a explodat abia după ce avansul tehnologic demonstrat de Huawei în domeniul tehnologiilor de comunicaţii 5G şi preturile mici au conturat o imagine îngrijorătoare, în care China poate infiltra prin intermediul echipamentelor 5G comercializate de Huawei mare parte din infrastructura globală de comunicaţii 5G.

Suspiciunile care au servit drept pretext pentru interzicerea folosirii echipamentelor Huawei în infrastructura de comunicaţii din mai multe regiuni ale lumii sunt întărite acum cu noi acuzaţii la adresa Huawei, raportul unei investigaţii făcute de Statele Unite arătând că angajaţi ai producătorului chinez de echipamente pentru telecomunicaţii au colaborat în cel puţin 10 proiecte de cercetare cu aplicaţii militare desfăşurate de Guvernul Chinez.

Proiectele desfăşurate în ultima decadă au vizat cercetări în domeniul inteligenţei artificiale şi comunicaţii radio. Printre exemplele oferite se numără dezvoltarea de algoritmi AI pentru clasificarea emoticoanelor folosite în cadrul comentariilor lăsate în jocuri video online. Aparent, tot fără implicarea oficială a Huawei, angajaţii companiei au lucrat pentru entităţi guvernamentale la dezvoltarea unor algoritmi pentru analizarea imaginilor şi coordonatelor obţinute prin satelit.

Comentând pe marginea acuzaţiilor aduse, oficialii companiei declară că „Huawei dezvoltă şi produce numai echipamente de comunicaţii conforme cu standardele civile folosite la nivel global şi nu participă la cercetarea şi dezvoltarea de produse personalizate pentru uz militar”.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult