Echipamentele Huawei între două extreme: cele mai performante din piaţă, dar şi cele mai slab securizate

27.06.2019
Echipamentele Huawei între două extreme: cele mai performante din piaţă, dar şi cele mai slab securizate

Întreaga industrie telecom ştie că echipamentele 5G de la Huawei sunt mult mai avansate, dar şi mai ieftine decât cele ale concurenţei, iar sancţiunile SUA şi pericolul legăturilor cu statul Chinez afectează dezvoltarea reţelelor 5G la nivel global. GlobalData a făcut un studiu pe echipamentele 5G disponibile în acest moment, iar rezultatele au fost copleşitor în favoarea tehnologiei Huawei, fiind superioare faţă de alternativele din piaţă la toate capitolele. Simultan, a apărut un raport realizat de Finite State, care spune că echipamentele Huawei sunt cele mai slab securizate dintre cele de pe piaţă.

Pentru a pune în perspectivă avansul tehnologic pe care Huawei îl are în faţa concurenţei, echipamentele sale au fost singurele care au obţinut un scor perfect, de 5/5 puncte la toate categoriile pentru care au fost realizate analize. În contrast, cele mai apropiate două companii, Ericsson şi Nokia, au reuşit să atingă fiecare câte un scor de 5/5 puncte, fiecare la câte una dintre cele patru categorii.

Categoriile luate în calcul pentru analiză au fost Capacitatea de bandă, adică numărul de clienţi totali pe care o celulă îl poate servi, portofoliul de frecvenţe radio, uşurinţa instalării şi evoluţia tehnologiei. În timp ce Huawei este clar lider al acestei pieţe, toate celelalte patru companii din acest studiu au fost în urmă, însă nu cu foarte mult, la final obţinând toate un scor total de 4/5.

Companiile concurente sunt în acest moment Ericsson, Nokia, Samsung şi ZTE. Se pare că ZTE şi Nokia sunt în urmă la capitolul capacitate a antenelor, în timp ce Samsung şi ZTE sunt în urmă la evoluţia tehnologiei. Când vine vorba despre frecvenţele disponibile pe echipamente, Ericsson şi ZTE sunt în urma celorlalţi. Este clar că producătorii din industrie încă încearcă să depăşească anumite limitări tehnologice, realizând compromisuri la anumite capitole, în timp ce Huawei le-a depăşit deja. Conform studiilor din ultima perioadă, Huawei are un avans de 1-2 ani faţă de concurenţă pe piaţa de echipamente 5G.

Cu toate acestea, Huawei pare să pună accentul mai degrabă pe forţa brută a reţelelor, lăsând securitatea puţin în urmă. Finite State, o companie de securitate cibernetică, a analizat peste 9.000 de fişiere de tip firmware dezvoltate de către Huawei pentru aproximativ 500 de modele de echipamente reţea de nivel enterprise. Aceştia au găsit în fiecare dintre aceste pachete software cel puţin o vulnerabilitate care poate fi folosită pentru a primi acces de la distanţă la echipamente.

Reprezentanţii Casei Albe au folosit rezultatele acestui raport pentru a consolida poziţia SUA asupra deciziilor luate în legătură cu Huawei:

„Acest raport susţine estimările noastre că încă din 2009, Huawei a menţinut acces ascuns către o parte dintre sistemele pe care le-a instalat pentru clienţii internaţionali. Huawei nu dezvăluie acest acces ascuns către clienţi sau către guvernele locale. Accesul ascuns permite Huawei să înregistreze informaţii şi să modifice baze de date pe sisteme locale.”

Raportul sugerează că software-ul care controlează echipamentele Huawei este special realizat într-un fel în care să fie vulnerabil, fiind luate decizii împotriva bunelor practici în securitate cibernetică intenţionat. Ce nu specifică acest raport este însă dacă Huawei într-adevăr spionează sau nu traficul de pe echipamentele sale.

Reprezentanţii Huawei spun acum că apreciază cercetarea independentă referitoare la securitatea dispozitivelor sale, însă nu pot să comenteze asupra raportului Finite State, întrucât nu le-a fost oferit în variantă completă.

„Fără alte detalii, nu putem comenta asupra profesionalismului şi solidităţii analizei.”

Raportul poate fi citit în totalitatea sa de pe site-ul Finite State. Probabil că cei de la Huawei ar fi dorit acces al metodologia de testare şi echipamentele folosite pentru realizarea raportului, ceva ce probabil Finite State nu este dispus să ofere.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult