Anglia ar putea elimina și echipamentele Huawei deja instalate. Franța nu recomandă utilizarea lor

06.07.2020
Anglia ar putea elimina și echipamentele Huawei deja instalate. Franța nu recomandă utilizarea lor

La începutul acestui an, Anglia spunea că nu va renunța la echipamentele 5G de la Huawei, dar că nu le va folosi în „nucleul” rețelelor. De asemenea, aceste echipamente nu trebuiau să depășească 35% din totalul echipamentelor folosite. Se pare însă că în ultimele câteva luni, noile rapoarte referitoare la securitatea acestor echipamente avertizează autoritățile împotriva utilizării lor în orice parte a rețelei. Franța în schimb, nu va interzice utilizarea echipamentelor Huawei, dar încurajează operatorii să nu le folosească.

Autoritățile din Anglia ar putea interzice complet echipamentele Huawei

Agenția britanică GCHQ a revizuit rapoartele precedente, spunând acum că noile restricții impuse de SUA asupra Huawei ar aduce de la sine noi riscuri. Motivul este faptul că Huawei nu va mai putea folosi cipuri realizate cu tehnologii americane, astfel ar putea folosi acum cipuri din surse nesigure. În consecință, Marea Britanie nu ar putea să gestioneze riscurile. Acest nou raport va fi  prezentat premierului Boris Johnson, care va îl prezenta apoi în Parlament.

Având în vedere riscurile, există posibilitatea nu doar ca Regatul Unit să interzică utilizarea de hardware Huawei în rețelele din prezent, ci să și scoată echipamentele Huawei deja instalate din rețele. Aceste informații apar în urma noilor decizii SUA, care au pus oficial Huawei și ZTE pe lista companiilor care amenință siguranța țării.

Franța nu interzice, dar încearcă să limiteze accesul companiilor la acestea

Nici autoritățile franceze nu sunt foarte entuziasmate de utilizarea echipamentelor Huawei. Se pare că aceste componente hardware pentru rețele 5G nu vor fi interzise în Franța. Guillaume Poupard, șeful agenției ANNSI, spune că „nu va fi o interzicere totală dar pe operatorii care nu folosesc în prezent echipamente Huawei îi vom încuraja să nu o facă în viitor. Cei care deja folosesc Huawei vom oferi autorizații pe durată limitată, care vor varia între trei și opt ani”.

De asemenea, Poupard spune că dacă operatorii care au cerut acordul de a colabora cu Huawei nu au primit încă autorizație din partea ANNSI, pot considera lipsa unui răspuns a fi o respingere.

„Aceste acțiuni nu sunt împotriva Huawei sau rasism împotriva Chinei. Tot ce spunem este că riscul nu este la fel de mare cu echipamente europene precum este cu cele non-europene.”

surse: Engadget, Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult