Apple, dat în judecată pentru vulnerabilităţile Meltdown şi Spectre

22.01.2018
Apple, dat în judecată pentru vulnerabilităţile Meltdown şi Spectre

Chiar dacă Apple dă asigurări că patch-urile de securitate create pentru a bloca efectele vulnerabilităţilor Meltdown şi Spectre au doar un impact minim asupra performanţelor resimţite de utilizatori, măsurile luate până acum nu feresc compania de procese, solicitând plata unor despăgubiri mai mult sau mai puţin justificate.

Dosarul înregistrat la un tribunal din statul american California fundamentează acuzaţiile aduse la adresa gigantului american pornind de la premisa că „toate procesoarele Apple sunt defecte, deoarece au fost proiectate de Apple într-un mod care permite hackerilor si aplicaţii maliţioase să acceseze date sensibile păstrate în memoria protejată a dispozitivelor”. Potrivit acuzaţiilor, „procesoarele Apple expun utilizatorii la cel puţin două tipuri de vulnerabilităţi”, numite Meltdown şi Spectre, având la bază tehnici diferite de exploatare.

Meltdown şi-a primit numele după modul în care „topeşte” barierele de securitate implementate în mod normal la nivel de hardware. Spectre şi-a primit numele deoarece la originea sa este chiar tehnica de execuţie speculativă a instrucţiunilor – unul dintre principiile fundamentale de funcţionare ale procesoarelor moderne. Spectre este foarte greu de corectat, dacă nu imposibil fără înlocuirea fizică a procesoarelor afectate.

Având în vedere problemele descrise, avocaţii implicaţi în acest proces au formulat nu mai puţin de şase capete de acuzare, natura daunelor produse şi sumele datorate ca despăgubiri urmând să fie stabilite la următoarele termene de judecată.

În paralel, Apple mai este vizat şi de alte aproape 50 de procese, pe tema acuzaţiilor legate de limitarea nejustificată a performanţelor pentru dispozitive iPhone din generaţiile anterioare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult