Apple pierde câteva miliarde de dolari în urma plecării lui Jony Ive

28.06.2019
Apple pierde câteva miliarde de dolari în urma plecării lui Jony Ive

Vestea de azi-noapte că Jony Ive, unul dintre cei mai celebri designeri din lume şi figură importantă în cadrul companiei Apple, părăseşte compania pare să fi avut impact şi la bursă. Imediat după anunţul demisiei lui Ive, compania a înregistrat o scădere a valorii acţiunilor de 1%, care pentru o companie atât de mare precum Apple, se ridică la o sumă de câteva miliarde de dolari.

Tranzacţiile de acţiuni Apple s-au închis pe un trend descendent, cu o valoare pe piaţă mai mică cu 9 miliarde de dolari decât cea la care s-au deschis. În ciuda sumei mari de bani pe care Apple o „pierde”, cel mai probabil, pe termen lung, această decizie nu va fecta compania. Faptul că acţiunile nu au scăzut cu mai multe procente demonstrează că investitorii nu şi-au pierdut încrederea în Apple nici după plecarea lui Jony Ive.

Unul dintre motivele pentru care mulţi sunt încrezători este faptul că noua companie LoveForm, pe care Jony o fondează acum, va continua să colaboreze cu Apple. În comunicatul de presă, atât Tim Cook, cât şi Ive au menţionat că Apple este primul client al LoveForm şi că vor continua să dezvolte împreună produse pentru următorii ani.

De altfel, în ultimii ani Jony Ive ocupa mai degrabă o poziţie executivă în cadrul companiei, fiind cel care conducea întreaga divizie de design, atât hardware, cât şi software. Multe dintre produsele recente ale companiei au fost doar supervizate de el şi nu a lucrat obligatoriu îndeaproape la acestea. În cadrul celei mai recente lansări, pentru Mac Pro şi display-ului XDR Pro, Ive nici măcar nu a fost prezent pe scena Apple, fie fizic, fie într-un clip de prezentare.

Faptul că Ive pleacă din Apple, dar păstrează legăturile, sugerează că acesta nu şi-a pierdut interesul pentru produsele acesteia, dar că doreşte să dezvolte şi alte produse în viitor, separate de aceasta.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult