ASML, compania cheie în conflictul economic SUA vs. China, a raportat furt de tehnologie

16.02.2023
ASML, compania cheie în conflictul economic SUA vs. China, a raportat furt de tehnologie

ASML, compania de origine olandeză care produce echipamentele folosite în producția de cipuri cu litografie UV, a dezvăluit că informații despre tehnologiile sale au fost furate de un fost angajat. Se pare că este vorba despre un angajat din China, care ar fi avut acces și ar fi descărcat multe dintre datele companiei. Acest lucru este îngrijorător, întrucât China nu are acces la astfel de tehnologii, fiind bazate pe brevete americane, iar ASML este compania care deține 90% din piață în acest domeniu.

China ar putea fi în posesia informațiilor secrete despre tehnologiile de litografie EUV

Reprezentanții ASML spun că această scurgere de informații nu ar trebui să îi afecteze afacerile în viitorul apropiat, dar că implementează măsuri pentru a-și proteja interesele în această situație. De asemenea, compania a raportat incidentul către autorități, menționând faptul că au fost încălcate reguli ale controlului de exporturi.

Aceste reguli au fost de curând refăcute, SUA, Țările de Jos și Japonia intrând într-un acord care restricționează exportul de echipamente avansate pentru dezvoltarea de cipuri către China.

Grație acestui control al SUA asupra tehnologiilor de producție a procesoarelor moderne, restricțiile sale asupra Huawei au avut un efect imediat asupra afacerilor companiei. În continuare, Huawei nu poate să folosească cipuri cu 5G în dispozitivele sale, în timp ce singurul producător de cipuri care poate vinde către Huawei este unul de origine americană. Tot din acest motiv, SMIC și alte fabrici de producție de procesoare din China nu pot produce cipuri pe arhitecturi moderne, precum 7, 5 sau 4nm.

Se zvonește că Huawei ar pregăti o fabrică de cipuri bazată pe o tehnologie EUV proprietară, lucru care ar permite companiei independență pentru astfel de componente și posibilitatea de a-și produce și integra propriile modem-uri 5G în dispozitive mobile. Nu este clar dacă aceste informații furate de agenți din China ar putea fi folosite de către companii chineze. Chiar dacă vor fi folosite de către Huawei sau SMIC, sau alte companii, în vest, restricțiile SUA vor continua, iar accesul la serviciile Google va rămâne blocat, fiind un impediment important pentru Huawei în piața din ce în ce mai competitivă a telefoanelor mobile.

Aceasta nu este prima dată când ASML dezvăluie furt de tehnologie, în special din China. În 2021, compania olandeză acuza DongFang JingYuan Electron de furt de proprietate intelectuală.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult