Cel mai bogat om din China nu mai este, după multe vreme, un mogul din tehnologie

25.09.2020
Cel mai bogat om din China nu mai este, după multe vreme, un mogul din tehnologie
Jack Ma (s) și Zhong Shanshan (d)

Jack Ma, fondatorul conglomeratului Alibaba, nu mai este cel mai bogat om din China. El a fost detronat de Zhong Shanshan, fondatorul Nongfu Spring, o companie care produce, printre altele apă îmbuteliată.

Este pentru prima dată după mult timp când poziția nu este deținută de un antreprenor din domeniul tehnologic.

Zhong Shanshan a fondat compania Nongfu Spring în 1996, în provincia Zhejiang din estul Chinei. Antreprenorul are o avere estimată la 58,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, care îi asigură poziția 17 în topul mondial al celor mai bogați oameni.

Citește și: O companie din China a fost prinsă colectând date despre milioane de oameni din întreaga lume

Zhong Shanshan l-a depășit pe Jack Ma după ce compania lui a fost listată recent pe bursa din Hong Kong, transmite BBC. Acțiunile au crescut cu 54% în prima zi de tranzacționare. Nongfu Spring mai vinde ceaiuri, sucuri și băuturi cu vitamine.

„Lupul Singuratic” din China

Antreprenorul mai deține o participație în valoare de peste 20 de miliarde de dolari într-un producător de vaccinuri, Wantai Biological Pharmacy Enterprise. Compania lucrează la un vaccin pentru COVID-19 în parteneriat cu două universități.

Numit „Lupul Singuratic”, Zhong este acum al doilea cel mai bogat om din Asia, după indianul Mukesh Ambani, care controlează gigantul telecom Reliance Industries.

Averile miliardarilor chinezi din sectorul tehnologic au scăzut din cauza războiului comercial dintre SUA și China. Sancțiunile americane au vizat în general companii din domeniu, printre care Huawei, WeChat sau TikTok. Mai mult, există presiuni pentru delistarea companiilor chineze de pe bursele din Statele Unite. Acestea sunt acuzate de fraudă și nereguli contabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult