Jack Ma, detronat din poziția de cel mai bogat om din China de un alt magnat din tehnologie

24.06.2020
Jack Ma, detronat din poziția de cel mai bogat om din China de un alt magnat din tehnologie

Jack Ma, fondatorul Alibaba Group Holding, nu mai este cel mai bogat om din China. Locul lui a fost luat de un alt Ma, Pony Ma, fondatorul Tencent Holdings.

Valoarea „Facebook din China”, cum mai este numit gigantul Tencent, a crescut cu 40 de miliarde de dolari în ultima săptămână, devenind cea mai valoroasă companie din Asia, potrivit Bloomberg.

În acest moment, compania are o capitalizare bursieră de puțin peste 613 miliarde de dolari. Prin comparație, valoarea de piață a Facebook este de 690 de miliarde de dolari.

Astfel, miercuri Pony Ma avea o avere de 50 de miliarde de dolari, iar Jack Ma o avuție de 48 de miliarde de dolari.

Clasamentul s-ar putea schimba din nou în curând, deoarece Tencent și Alibaba au, în acest moment, o capitalizare bursieră aproape identică.

Antreprenorii din tehnologie domină topul miliardarilor din China

La fel ca și în alte țări cu economii puternice, antreprenorii din tehnologie domină clasamentele celor mai bogați oameni din China. În top cinci sunt patru magnați din domeniu.

Ma Huateng, cunoscut în Vest ca Pony Ma (Foto: Wikipedia)

Pony Ma, în vârstă de 48 de ani, deține 7% din Tencent. Antreprenorul, care provine din provincia sudică Guangdong, a studiat Știința Computerelor la Universitatea din Shenzen și a lucrat, în tinerețe, ca dezvoltator software la un furnizor de servicii telecom. El a fondat Tencent la sfârșitul anilor 1990 împreună cu alte patru persoane. La momentul respectiv, compania se concentra pe aplicații de chat.

Tencent este cea mai mare companie din industria jocurilor video și deține titluri populare precum League of Legends sau Arena of Valor. Alte active importante ale gigantului sunt aplicațiile de chat WeChat și QQ sau serviciul de streaming video Tencent Video. Nu în ultimul rând, chinezii controlează 40% din Epic Games, dezvoltatorul jocului fenomen Fortnite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult