China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

02.09.2020
China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

China operează acum cea mai numeroasă marină militară din lume, compusă din aproximativ 350 de nave, potrivit unui raport al Departamentului Apărării al SUA.

Cea mai puternică marină militară de pe planetă, cea a Statelor Unite, include 293 de nave. America are avantajul unei tehnologii superioare și deține 11 portavioane mari, de aceea tonajul navelor americane este mai mare decât cel al vaselor deținute de Beijing.

În ceea ce privește tehnologia, China recuperează rapid teren. Beijingul a testat zilele trecute două rachete care pot pune în pericol portavioanele americane. „Marina chineză este o forță tot mai flexibilă și modernă”, potrivit raportului citat.

China operează deja două portavioane de mari dimensiuni, iar un al treilea este în construcție. Dintre cele funcționale, unul, de origine sovietică, este folosit pe post de navă școală. Beijingul vrea să construiască cel puțin alte patru noi portavioane. Unii analiști se tem că după ce forța aceasta va fi finalizată, China va lansa o invazie asupra Taiwanului, insulă pe care o consideră o parte a sa. Taiwanul, condus de un guvern democratic, este recunoscut ca stat de doar 20 de țări.

David vs Goliat. Mai jos vedeți o comparație între armatele din China și Taiwan:

Sursa: Forbes, Statista

O altă veste proastă pentru Taiwan este lansarea, de către China, în 2019, a navelor de asalt amfibiu din clasa Yushen (Type 075).

Navă din clasa Yushen (Foto: Wikipedia)

Țara construiește chiar și propriul spărgător de gheață nuclear.

Portavioanele sunt păzite de un grup de nave la americani, din care fac parte submarine, distrugătoare și crucișătoare. China a dezvoltat propriul crucișător modern, din clasa Renhai (Type 055), care concurează cu clasa americană Ticonderoga. Nava chineză este înarmată cu rachete anti-navă, sol-aer și de croazieră.

China poate lovi acum precis cu rachete de croazieră, datorită propriului sistem de poziționare globală

Totodată, statul asiatic este unul dintre puținele din lume care dispun de submarine care transportă rachete balistice nucleare. Precizia atacurilor tocmai a fost sporită semnificativ.

Finalizarea BeiDou, cel mai precis sistem de poziționare globală din lume, în permite Chinei să lanseze nu doar atacuri nucleare precise, ci și unele cu rachete de croazieră de tipul celor Tomahawk deținute de americani. În caz de război cu SUA, statul asiatic ar putea ataca cu aceste arme bazele americane din Guam sau Japonia.

Ce le lipsește chinezilor este experiența în confruntările navale, mai ales în cele departe de casă, care necesită o logistică bine pusă la punct și coordonare minuțioasă. Americanii au peste 100 de ani de experiență în astfel de operațiuni și au participat la două războaie mondiale, în care s-au dat unele dintre cele mai mari bătălii navale din istorie.

Sursa: Departamentul Apărării

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult