Cine este Hindenburg Research, short-seller-ul care a provocat declinul Nikola Motor

29.09.2020
Cine este Hindenburg Research, short-seller-ul care a provocat declinul Nikola Motor

Hindenburg Research este firma care a dus la declinul Nikola Motor, un startup popular în domeniul vehiculelor electrice și cu motoare pe hidrogen.

Compania a acuzat, într-un raport de 67 de pagini publicat pe 10 septembrie, startup-ul că a mințit în legătură cu tehnologia pe care o deține și că a ascuns multe probleme. Cea mai importantă acuzație adusă este că Nikola a filmat, într-o reclamă, unul dintre camioanele sale în timp ce cobora o pantă, deoarece nu era capabil să se deplaseze folosind propriul sistem de propulsie.

Foto: Captură din video

Compania a lăsat, însă, se se înțeleagă că vehiculul, un prototip, este funcțional. Mai mult, Hindenburg a susținut că Nikola a mințit că a inventat componente esențiale, pe care le-a cumpărat, de fapt, de la alte firme, iar mărcile de pe acestea au fost ascunse cu bandă izolieră sau stickere.

Ulterior, Financial Times a confirmat faptul că designul primului camion prezentat de startup-ul Nikola a fost cumpărat de către fondatorul companiei, Trevor Milton, de la un designer din Croația. Această acuzație a fost lansată prima dată de rivala Tesla.

Hindenburg Research este un short seller. O astfel de entitate împrumută acțiuni pe care apoi le vinde imediat. Dacă titlurile scad, short-seller-ul înregistrează profit, deoarece returnează titluri mai ieftine. În caz contrar, pierde bani. Scăderea acțiunilor este provocată în special prin publicarea de rapoarte publice în care sunt prezentate problemele entității vizate.

Sursa: Google Finance

În cazul Nikola, prețul unei acțiuni a scăzut cu peste 50% după publicarea raportului, iar Hindenburg a câștigat o sumă frumoasă. Declinul titlurilor le-a provocat pierderi mari investitorilor amatori, care tranzacționează prin intermediul unor aplicații precum Robinhood sau Revolut. NKLA era un titlu popular în rândurile lor.

Citește și: Cum face Robinhood o mulțime de bani, deși permite tranzacționarea gratuită

Companiile precum cea care a atacat Nikola sunt controversate, dar acționează ca un fel de justițiari care determină firmele listate să fie mai oneste. Sunt un fel de „sanitari” ai piețelor financiare.

Fondatorul Hindenburg Research are 36 de ani

Firma Hindenburg Research are cinci angajați și a fost fondată de către Nathan Anderson, un investitor activist în vârstă de 36 de ani. El spune că scopul afacerii lui este să îi pună pe „băieții răi în închisoare” și să expună deficiențele de pe piața de capital.

Numele firmei vine, cel mai probabil, de la cel al dirijabilului german Hindenburg, care s-a prăbușit în 1937 în New Jersey, SUA.


Înainte să își dezvolte propria afacere, Anderson a lucrat pentru FactSet Research Systems, un alt short-seller.

Investitorul a declarat că firma lui a luat Nikola în vizor după ce Bloomberg a publicat un articol despre faptul că startup-ul a exagerat calitățile unui protip de camion pe care susține că l-a dezvoltat de la zero.

Alte companii vizate de compania lui Anderson au fost Predictive Technology Group, Bloom Energy sau Aphria.

Sursa: Barron’s

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult