Cum face Robinhood o mulțime de bani, deși permite tranzacționarea gratuită

14.08.2020
Cum face Robinhood o mulțime de bani, deși permite tranzacționarea gratuită
Foto: Shutterstock

Aplicația Robinhood, care îi permite oricărui utilizator cu un dispozitiv mobil să investească pe piața de capital, a înregistrat vânzări de 180 de milioane de dolari în cel de-al doilea trimestru al acestui an, deși oferă tranzacționare gratuită.

Veniturile s-au dublat comparativ cu perioad asimilară din 2019, potrivit documentelor depuse de startup la Securities and Exchange Commission (SEC). Majoritatea vânzărilor au fost generate de tranzacționarea de opțiuni.

Citește și: O aplicație de tranzacționare face schimbări după ce un tânăr utilizator s-a sinucis

Robinhood câștigă bani din plata pentru fluxul de comenzi. Această este o practică folosită de mulți brokeri și este criticată deseori pentru lipsa de transparență. Totuși, mecanismul este o sursă de venituri vitală pentru platformele care nu percep comisioane de tranzacționare.

Cum funcționează plata pentru fluxul de comenzi, care generează venituri pentru Robinhood

Pe înțelesul tuturor, market makeri ca Citadel sau Virtu plătesc e-brokeri precum Robinhood sau Revolut pentru dreptul de executa comenzile făcute de clienții acestora. Sumele sunt mici, dar Robinhood are 13 milioane de conturi active, iar comunitatea are în administrare active în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari.

Citește și: Un miliardar critică dur investițiile prin intermediul Revolut și Robinhood: Se va sfârși în lacrimi

Robinhood primește de la market makeri 17 cenți la fiecare 100 de acțiuni tranzacționate, cea mai mare sumă de pe piață. Prin comparație, Charles Schwab, o companie cu tradiție, primește doar 11 dolari. La opțiuni, Robinhood câștigă 58 de cenți, la fel ca TD Ameritrade.

Sursa: CNBC

Un market maker este un broker de bursă, potrivit Admiral Markets. Brokerul asigură lichiditatea pe o piață financiară și, totodată, reprezintă contrapartida pentru cumpărătorii și vânzătorii ce acționează pe acea piață.

Pentru Robinhood, care este folosită de investitori mici, individuali, viitorul pare roz. Rezultatele bune vor fi ajutate și de faptul că două mari companii, Apple și Tesla, au anunțat divizarea valorii acțiunilor. Compania auto a anunțat că dorește ca titlurile sale să fie mai accesibile pentru angajați și investitorii mici.

Sursa: CNBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult