Coreea obligă producătorii de smartphone-uri şi operatorii telecom să permită dezinstalarea de „bloatware”

28.01.2019
Coreea obligă producătorii de smartphone-uri şi operatorii telecom să permită dezinstalarea de „bloatware”

Autorităţile din Coreea de Sud vor obliga toate companiile producătoare de smartphone-uri şi toţi operatorii telecom să permită dezinstalarea aplicaţiilor care vin livrate cu telefonul. Este evident vorba despre „bloatware”, aplicaţii care nu afectează funcţionarea telefonului, ci care sunt instalate în scopuri comerciale, pentru a oferi utilizatorilor acces mai uşor la aplicaţii şi servicii, pentru a nu mai căuta alternative pe magazinele de aplicaţii.

Noul regulament naţional referitor la aplicaţiile pre-instalate din Coreea de Sud va intra în vigoare începând cu luna aprilie şi va afecta întreaga piaţă de smartphone-uri. Această decizie ar putea ajuta şi la micşorarea consumului de energie, cât şi la eliberarea de spaţiu de stocare intern. Conform Ministrului Ştiinţei al ţării, această mişcare va fi benefică utilizatorilor.:

„Această mişcare are ca ţintă corectarea practicilor anormale, care cauzează inconvenienţe utilizatorilor de smartphone-uri şi crează concurenţă neloială în industrie.”

Operatorii şi producătorii de smartphone-uri nu vor fi obligaţi să facă aplicaţiile referitoare la conectivitate Wi-Fi, NFC, serviciu clienţi sau la magazinul de aplicaţii dezinstalabile. Motivul pentru care Coreea de Sud ia aceste măsuri însă este destul de clar.

Un Galaxy S4, lansat în urmă cu şase ani, venea echipat cu 80 de aplicaţii pre-instalate, majoritatea fiind imposibil de dezinstalat. 25 erau instalate de operatorul SK Telecom, 39 erau instalate de către Samsung, iar 16 de către Google. Sub noul regulament, jumătate dintre aceste aplicaţii ar putea fi dezinstalate de către utilizatori.

Cu puţin noroc, această decizie ar putea fi aplicată de către producători la nivel global. În caz contrar, poate că şi alte ţări vor adopta o legislaţie similară. Având în vedere mişcările Uniunii Europene din ultimii ani referitoare la astfel de practici care duc la concurenţă neloială (browser-ul Edge din Windows, browser-ul Chrome din Android, etc.), nu ar fi ieşit din comun să primim o lege similară la nivel de Uniune.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video