De ce scad criptomonedele? Prăbușirea FTX, evenimentul care lasă o „cicatrice” pe fața industriei cripto

11.11.2022
De ce scad criptomonedele? Prăbușirea FTX, evenimentul care lasă o „cicatrice” pe fața industriei cripto
Sam Bankman-Fried (Foto: Profimedia Images)

În ultimele zile criptomonedele au consemnat scăderi semnificative, iar evenimentul care a declanșat vânzarea masivă a acestor active a fost prăbușirea uluitoare a platformei FTX. Sam Bankman-Fried (SBF), unul dintre co-fondatorii companiei, și-a pierdut aproape toată averea într-o zi.

FTX era până recent una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume. Compania a părut foarte stabilă în timpul „iernii cripto”, mai ales că a jucat rolul unui „cavaler” care a salvat mai multe firme aflate în impas. În total, FTX a făcut 15 achiziții în această perioadă grea pentru monedele virtuale.

Mai mult, startup-ul a sponsorizat echipe și evenimente sportive importante, inclusiv organizația de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas și Super Bowl.

Logo-ul FTX, inscripționat pe bolidul echipei de F1 Mercedes-AMG Petronas.

Fondată în 2019, compania a prins un val masiv de creștere al criptomonedelor, care a atins punctul maxim în octombrie 2021, atunci când un Bitcoin valora 67.000 de dolari.

Unul dintre primii investitori instituționali în FTX a fost Binance, astăzi cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume. Firma lui Bankman-Fried a crescut extrem de rapid și a ajuns la venituri de 1,2 miliarde de dolari în doar doi ani. În urma celei mai recente runde de investiții, care a avut loc la începutul acestui an, startup-ul a fost evaluat la 32 de miliarde de dolari. În FTX au investit sume mari inclusiv staruri precum sportivul Tom Brady și fosta lui soție, modelul Gisele Bündchen.

FTX
Tom Brady și Gisele Bundchen (Foto: Profimedia Images)

FTX părea de neoprit, iar SBF a devenit cel mai bogat om din lume cu vârsta sub 30 de ani, având o avere estimată la 26,5 miliarde de dolari. Antreprenorul a anunțat că își va dona 99% din avuție, așa cum a făcut Chuck Feeney. El s-a declarat adept al „altruismului eficient”, o mișcare socială și o filozofie care se concentrează pe ideea de a face cât mai mult bine pentru un număr cât mai mare de oameni.

Citește și: Top 5: Criptomonede care poluează cel mai mult mediul

Antreprenorul mai are o afacere importantă, care joacă un rol important în acest incident. Este vorba despre un vehicul de investiții (un fel de hedge fund cripto) numit Alameda Research, deschis înainte de fondarea FTX.

Incidentul care a declanșat declinul

Când a ieșit din afacerea FTX în 2021, Binance a primit în schimbul participației criptomonede FTTși BUSD (token-uri emise de platforma lui SBF) în valoare de aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Binance a decis să vândă aceste monede virtuale după ce în presă a apărut informația că Sam Bankman-Fried a folosit miliarde de dolari din fondurile FTX pentru a acoperi necesități ale celeilalte firme, Alameda Research. Se pare că fondul de investiții avea token-uri FTT în valoare de 6 miliarde de dolari într-un total de active în valoare de 14,6 miliarde de dolari.

Șeful Binance, Changpeng Zhao (CZ), ar fi fost deranjat și de anumite propuneri privind reglementarea pieței cripto, făcute de SBF. CZ a anunțat public, pe Twitter, intenția Binance de a lichida poziția FTT pe care o deține.

Acest anunț a declanșat vânzarea masivă a criptomonedelor FTT și prăbușirea prețului. SBF și-a pierdut 94% din avere într-o singură zi, iar FTX a intrat în criză de lichiditate. După cum se știe, lichiditatea în sistemele financiare este ca uleiul într-un motor: fără ea sistemul se gripează.

Tot Binance a vrut să sară în ajutorul FTX, cumpărând mare parte din firma condusă de Bankman-Fried. Însă după doar o zi, compania condusă de CZ a spus că nu va mai face acest lucru deoarece a descoperit probleme în administrația fondurilor FTX și faptul că startup-ul este anchetat de mai multe instituții guvernamentale.

Zhao le-a spus angajaților Binance că nu a plănuit distrugerea FTX. Potrivit lui, incidentul „nu este bun pentru nimeni din industrie”.

În acest moment, FTX se străduiește să găsească aproximativ 8 miliarde de dolari, fonduri de care are nevoie pentru a evita falimentul.

Analiștii spun că prăbușirea rapidă a unui dintre cele mai mari nume de pe piață va rămâne o „cicatrice” vizibilă pe fața industriei cripto, dar că acest eveniment nu va duce la dispariția criptomonedelor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult