ANALIZĂ: Potrivit lui Elon Musk, șeful Tesla, acest metal este „noul aur”

26.08.2020
ANALIZĂ: Potrivit lui Elon Musk, șeful Tesla, acest metal este „noul aur”

Elon Musk, șeful Tesla, crede că nichelul este „noul aur”. Acest metal este, poate, cea mai importantă componentă a automobilelor electrice.

Musk crede că termenul „litiu-ion” este oarecum impropriu, deoarece bateriile nu conțin atât de mult litiu. Procentul actual de litiu dintr-o celulă de baterie folosită de Tesla este de aproximativ 2%, potrivit antreprenorului. „Tehnic, celulele noastre ar trebui să fie numite nichel-grafit, pentru că principala componentă a unei celule este nichelul”, a declarat Musk la o întâlnire cu investitorii.

Metalul este esențial pentru baterii mai eficiente. „Cu cât are mai mult nichel, cu atât mai mare este densitatea de energie oferită de o baterie”, a declarat Michael Beck, analist de la firma Regent Advisors.

Citește și: FOTO: Cum arată mașina pe care o conduce zi de zi șeful Tesla, Elon Musk

Elon Musk a făcut recent apel la companiile miniere să se concentreze pe nichel. „Tesla îți va oferi un contract imens pentru o perioadă lungă de timp”, a spus el. Condiția este ca aceste companii să extragă metalul într-un mod prietenos cu mediul înconjurător.

De exemplu, un automobil Tesla Model 3 conține aproximativ 30 de kg de nichel. Uneori poate conține și câteva zeci de kilograme de murdărie, dar aceasta este altă poveste.

Cine e cine pe piața acestui metal

Prețurile la nichel s-au prăbușit în 2007, iar în ultimii 12 ani cererea nu a crescut. Acum, lucrurile se schimbă, deoarece automobile electrice sunt dezvoltate peste tot în lume.

Beck este de părere că în următorii 2-3 ani prețul acestui metal va crește accelerat. Potrivit lui, o companie care va beneficia de situație este Norilsk, din Rusia. În acest moment, firma este numărul doi pe piața globală, dar are acces la acest metal, în Rusia fiind rezerve mari. Compania nu îndeplinește, însă, deocamdată cerințele lui Musk privind protecția mediului. Norlisk a fost implicată recent în două scurgeri de petrol în zona arctică.

Citește și: Un furnizor Tesla susține că a realizat o baterie care ține 16 ani și 2 milioane de km

Cel mai mare producător de nichel din lume este compania Vale, care operează mine în Indonezia, Canada, Noua Caledonie și Brazilia. Indonezia și Brazilia sunt două dintre țările cu cele mai mari rezerve de nichel din lume. Totuși, compania braziliană a fost implicată în mai multe accidente industriale în care și-au pierdut viața mulți angajați. Mai mult, Vale este responsabilă de dezastrul ecologic petrecut în ianuarie 2019, când barajul din Brumadinho s-a prăbușit.

Mină de nichel a companiei Vale

O companie care a răspuns repede la apelul lui Musk a fost Giga Metals din Canada. Organizația a anunțat că are o sursă eco de nichel în dezvoltare. Compania deține o proprietate în British Columbia cu zăcăminte importante de sulfură de nichel și cobalt. Cel de-al doilea material este eliminat treptat în industria bateriilor, deoarece procesul de extragere este poluant. „Vrem ca mina noastră din Turnagain să fie prima din lume neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Martin Vydra, președintele Giga Metals.

Surse: Insideevs, Statista, Argus Media

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult