Fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, cedează conducerea Alphabet către Sundar Pichai

04.12.2019
Fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, cedează conducerea Alphabet către Sundar Pichai

Larry Page şi Sergey Brin au anunţat că se vor retrage de la conducerea Alphabet, compania înfiinţată în urmă cu patru ani, care acoperă Google, YouTube şi restul de companii pe care le-au cumpărat sau fondat în ultimii peste 20 de ani. Aceştia serveau roluri de co-CEO al Alphabet până în prezent, însă locurile lor vor fi cedate lui Sundar Pichai, CEO-ul Google. Acesta din urmă nu va renunţa la vechiul lui rol, având acum în subordine atât compania-gigant, cât şi Google direct.

Cei doi fondatori ai Google nu au fost foarte prezenţi în public în ultimii câţiva ani. Aceştia au căutat întotdeauna oameni capabili pe care să îi pună în fruntea companiilor lor, fie că a fost vorba despre Eric Schmidt, sau mai nou despre Sundar Pichai. Aceştia vor rămâne în companie, însă renunţă la rolurile lor de directori executivi. Vor rămâne însă membri ai comisiei de directori, vor rămâne acţionari şi vor servi întotdeauna rolul de co-fondatori.

„Acum că Alphabet este o companie pusă la punct, iar Google şi companiile din categoria „alte pariuri” funcţionează eficient sub forma unor companii independente, este timpul să simplificăm structura de mangement. N-am fost niciodată genul de persoane care să ne ţinem strânşi de roluri de management şi credem că există o metodă mai bună pentru a conduce compania. Alphabet şi Google nu mai au nevoie de doi oameni în funcţii de CEO şi un preşedinte. De acum înainte, Sundar va fi CEO-ul atât al Google, cât şi al Alphabet”, au anunţat Larry Page şi Sergey Brin.

„Acesta va fi directorul responsabil pentru conducerea Google şi pentru gestionarea investiţiilor Alphabet din cadrul companiilor „alte pariuri”. Suntem dedicaţi Google şi Alphabet pe termen lung şi vom rămâne implicaţi activ ca membri ai consiliului de directori, acţionari şi co-fondatori. De asemenea, avem în plan să continuăm discuţiile dese cu Sundar, în special pe subiecte despre care suntem pasionaţi.”

Sundar Pichai a trimis de asemenea un e-mail către angajaţi, în care spune că operaţiunile de zi cu zi nu se vor schimba prea mult în urma acestei mişcări:

„Vreau să fie clar faptul că această tranziţie nu va afecta structura Alphabet sau munca pe care o facem zi de zi. Voi continua să mă concentrez pe Google şi pe munca complicată pe care o facem pentru a împinge limitele puterii de calcul şi pentru a construi un Google care să fie mai util tuturor. În acelaşi timp, sunt entuziasmat despre Alphabet şi provocările pe termen lung pe care dorim să le ducem la bun sfârşit cu ajutorul tehnologiei.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult