Google ar putea fabrica chipsetul Pixel 8 folosind tehnologiile Samsung pe 4nm

14.03.2023
Google ar putea fabrica chipsetul Pixel 8 folosind tehnologiile Samsung pe 4nm

Deși reputația Samsung Foundry nu este cea mai bună pe partea tehnologiilor de fabricație pe 4nm, alegerea Google de a produce chipsetul Tensor 8 în fabricile producătorului sud-coreean ar putea încuraja și alți jucători din industrie să refuze tarifele cerute de rivalul TSMC.

Aparent, Samsung a reușit să depășească problemele apărute anul trecut, când o versiune mai timpurie a nodului de fabricație pe 4nm a stârnit îngrijorări prin numărul mare ce cipuri defecte scoase de pe liniile de fabricație, dar și parametrii de performanță și eficiență sub așteptări, măsurați pentru cipurile funcționale. Așa se face că Samsung a pierdut majoritatea clienților importanți, nume grele precum AMD alegând TSMC pentru următoarea generație de microprocesoare high-end.

Între timp, surse citate în presa sud-coreeană arată că Samsung ar fi redus în mod substanțial numărul de cipuri defecte per wafer de siliciu, ceea ce se traduce într-o capacitate mult îmbunătățită pentru livrarea viitoarelor comenzi de cipuri pe 4nm. Alte aspecte, precum eficiența consumului de energie și performanțele livrate rămân să fie lămurite mai târziu.

Potrivit surselor din industrie, rata de succes pentru versiunea TSMC a nodului de fabricație pe 4nm atingea 70%-80% încă de anul trecut, față de aproximativ 35% în cazul Samsung. Între timp, și Samsung Foundry ar fi ajuns la peste 60% rată de succes pentru cipurile pe 4nm.

Potrivit firmei de analiză Counterpoint Research, 22% dintre cipurile produse în al treilea trimestru al anului trecut au fost construite folosind procesele de 4nm și 5nm, față de numai 16% cipuri fabricate folosind 6nm și 7 nm.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult