Huawei a pierdut bătălia 5G pentru „inima” Uniunii Europene, în fața rivalei Nokia

09.10.2020
Huawei a pierdut bătălia 5G pentru „inima” Uniunii Europene, în fața rivalei Nokia
Foto: Profimedia Images

Operatorii telecom Orange și Proximus au ales Nokia pentru a construi cea mai mare parte din rețelele 5G din Belgia, în defavoarea vechiului partener Huawei, pe fondul presiunilor americane.

Washingtonul susține că furnizorul asiatic de echipamente pentru telecomunicații este o unealtă de spionaj a guvernului comunist de la Beijing.

Capitala Belgiei, Bruxelles, găzduiește organul executiv al UE, Comisia Europeană, dar și Parlamentul European. În acest caz, presiunile americane, pentru excluderea Huawei din contractele 5G, au fost și mai puternice decât în alte țări vestice.

Citește și: Cum arată telefoanele cele cele mai ciudate pe care le-a lansat Nokia de-a lungul istoriei sale

„Belgia a fost 100% dependentă de furnizorii chinezi pentru rețelele sale radio – și oamenii care lucrau pentru UE și NATO efectuau apeluri telefonice în acele rețele”, a declarat John Strand, un consultant independent în telecomunicații din Danemarca, pentru Reuters.

Citește și: Pare de necrezut, dar un analist crede că Huawei ar putea ieși de pe piața de smartphone-uri

Huawei, liderul pieței globale de echipamente pentru telecomunicații, a negat vehement, în repetate rânduri, acuzațiile pe care i le aduc americanii.

Contractul este o bulă de oxigen pentru Nokia, care câștigă greu cotă de piață pe segmentul 5G, în ciuda dificultăților pe care le are rivala din China.

Compania finlandeză încerca să devină furnizor pentru Orange Belgia încă din 2003. „Iată-ne acolo, în sfârșit”, a scris, pe Twitter, Tommi Uitto, președintele Nokia Mobile Networks.


La construcția rețelelor 5G din Belgia va participa de asemenea, într-o măsură mai mică, compania suedeză Ericsson.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult