Finlanda descurajează o posibilă tentativă a SUA de a investi în Nokia

09.09.2020
Finlanda descurajează o posibilă tentativă a SUA de a investi în Nokia
Foto: Profimedia Images

Finlanda a început să cumpere acțiuni Nokia pentru a proteja producătorul de echipamente de telecomunicații de interferențele străine. Guvernul SUA și-a manifestat deja interesul de a deține o parte din companie, în contextul războiului comercial pe care îl duce cu China, transmite Bloomberg.

Compania de inverstiții de stat Solidium Oy a depășit nivelul de 5% participație în companie și deține acum titluri în valoare de 1 miliard de euro. Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a sugerat că țara sa ar trebui să cumpere o parte din Nokia sau Ericsson. Cele două companii nordice sunt rivale ale Huawei, compania chineză aflată pe o listă neagră a Statelor Unite.

Citește și: Pare de necrezut, dar un analist crede că Huawei ar putea ieși de pe piața de smartphone-uri

„Achizițiile de acțiuni ale Solidium îi arată lui William Barr și colegilor lui europeni că situația este sub control”, a declarat Antti Makinen, CEO-ul companiei de investiții.

Nokia, Ericsson și Huawei concurează în întreaga lume pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Washingtonul și mulți dintre aliații săi au exclus compania chineză din aceste planuri de teamă că Huawei este o unealtă, folosită pentru spionaj, a regimului comunist de la Beijing.

Citește și: Huawei a primit o lovitură de la Nokia, iar toată lumea se întreabă cum a fost posibil așa ceva

„Dintr-o perspectivă europeană, este important ca Europa să aibă tehnologie 5G. Dar Europa nu este o entitate care poate cumpăra acțiuni”, a mai spus Makinen.

Solidium nu a spus ce planuri viitoare are legate de acțiunile Nokia. Potrivit lui Makinen, investiția „nu este lipsită de riscuri, în niciun caz”.

Compania a investit recent, alături de Google și Qualcomm, în producătorul de smartphone-uri finlandez HMD Global.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult