Huawei ar putea începe producția propriilor procesoare într-o fabrică din Wuhan

28.06.2021
Huawei ar putea începe producția propriilor procesoare într-o fabrică din Wuhan

Huawei a suferit o scădere dramatică în vânzările de smartphone-uri în ultimul an, coborând de la un record istoric de 20% din piața mondială la începutul anului 2020 la sub 5% la începutul anului 2021. Motivul este lipsa de acces la producția mondială de procesoare, care folosește tehnologii americane. Fiind sub restricții din partea SUA, Huawei nu poate colabora cu producători de procesoare precum TSMC sau Samsung pentru a comanda noi loturi de cipuri echipate cu modem-uri 5G, sau care folosesc tehnologii prea noi. Se pare însă că există un plan de recuperare pentru companie, care implică producția locală, în China, a procesoarelor.

Huawei nu mai are acces la fabricile care produc procesoare cu 5G folosind tehnologii americane

De mai bine de doi ani, Huawei se află pe Entity List, o listă de companii chineze (și nu numai), asupra cărora SUA aplică anumite restricții. În cazul Huawei, companiile care doresc să colaboreze cu aceasta au nevoie de licențe speciale, eliberate de autoritățile SUA. Până în prezent, companii precum Microsoft sau Qualcomm au primit anumite licențe, însă cele referitoare la accesul la platforma Android și la procesoare cu modem 5G nu au fost garantate. În consecință, Huawei a început dezvoltarea alternativelor.

HarmonyOS este alternativa sa la platforma Android, complet echipată pentru a oferi utilizatorilor acces la majoritatea capabilităților uzuale, plus o interconectare între dispozitivele sale care folosesc această platformă. În cazul procesoarelor însă, Huawei încă lucrează la alternativă.

Conform Digitimes, Huawei va începe producția de procesoare proprii în China în 2022. Fabrica de procesoare va fi construită în Wuhan, unde Huawei ar putea dezvolta procesoare de top, fără a apela la tehnologii americane. Deja compania și-a demonstrat capabilitățile de a dezvolta procesoare competitive, modelul Kirin 9000, regăsit în seria de smartphone-uri Huawei Mate 40, fiind la momentul lansării unul dintre cele mai performante de pe piață.

Anterior, Kirin 9000 a fost produs în fabricile TSMC, însă doar până în luna septembrie, când restricțiile SUA asupra procesoarelor cu 5G de la Huawei au intrat în vigoare. Acum, Huawei lansează versiuni 4G ale dispozitivelor sale mobile, echipate cu un procesor similar din punct de vedere hardware: Kirin 9000E.

sursa: Digitimes

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult