Huawei a anunțat HarmonyOS. Sistemul de operare se lansează astăzi

02.06.2021
Huawei a anunțat HarmonyOS. Sistemul de operare se lansează astăzi

Huawei a dezvăluit oficial versiunea finală de HarmonyOS, noul său sistem de operare, construit pentru un întreg ecosistem de dispozitive. Acesta va putea rula atât pe smartphone-uri, tablete și ceasuri inteligente, cât și pe televizoare, mașini sau alte dispozitive inteligente din casă. Ideea din spatele sistemului de operare este ca totul să funcționeze împreună, indiferent de hardware-ul care stă la baza lor.

HarmonyOS dorește să conecteze toate dispozitivele între ele

Compania spune că Harmony OS poate rula atât pe dispozitive puternice, precum smartphone-uri cu multă memorie RAM, cât și pe dispozitive electrocasnice, care pot include doar 128 KB memorie RAM. Fiind toate bazate pe același sistem de operare, acestea pot comunica rapid între ele, iar interfața noului sistem de operare permite controlul de la distanță al fiecărui dispozitiv în parte sau interconectarea lor pentru a construi așa numitele „Super Devices”.

Super Device este denumirea Huawei pentru dispozitive care funcționează împreună. Un Super Device poate fi „construit” rapid printr-o interfață grafică drag & drop, punând dispozitive unul lângă celălalt. De exemplu, poți reda muzică rapid pe o boxă cu HarmonyOS, sau poți pune un clip rapid pe un televizor. Dar poți de asemenea să folosești boxa pentru redarea sunetului de pe televizor, redarea fiind controlată de pe telefon sau de pe ceas. De asemenea, poți să te uiți la televizor la un clip video și să folosești căștile wireless pentru redarea sunetului.

Huawei se laudă cu redare fără latență între dispozitive, acestea fiind conectate printr-un protocol proprietar numit DSoftBus. De asemenea, conexiunile sunt lipsite de interferență. Capabilitățile sunt multiple și am mai văzut o parte dintre funcționalități în cadrul conexiunilor Huawei Share între telefoane, tablete și PC-uri cu Windows. Noul HarmonyOS va extinde aceste funcționalități și mai mult, colaborarea între dispozitive fiind pe primul loc.

Poți de exemplu conecta două dispozitive între ele pentru a face transfer de date prin drag & drop de pe unul pe celălalt, chiar și în interiorul aplicațiilor. Acest lucru este disponibil și în Windows, unde Huawei oferă un plugin proprietar care permite astfel de conexiuni. Telefonul sau tableta poate apărea chiar sub forma unui drive de stocare în Windows.

Interfața este simplă în utilizare

Interfața Harmony OS nu este la prima vedere foarte diferită față de cea de până acum și pare să fie de asemenea similară cu cea de pe iOS. La fel ca în iOS, există acum un HarmonyOS Control Panel, care oferă acces rapid la funcții precum Wi-Fi sau Bluetooth, cât și la controlul redării multimedia și interconectarea dispozitivelor. De asemenea, poți să controlezi dispozitivele inteligente din casă de la distanță. Interfața seamănă cu Apple Home și funcționează similar cu AirPlay și AirDrop. Diferența apare la nivelul interfeței de conectare drag  & drop a dispozitivelor între ele, făcând totul mai ușor.

Dispozitivele inteligente din casă trebuie să fie compatibile cu standardul HarmonyOS Connect. Huawei dorește să permită utilizatorilor să conecteze rapid dispozitivele inteligente, eliminând nevoia de aplicații dedicate care necesită instalare. Astfel, poți doar apropia telefonul de dispozitivele din casă și ai acces la funcții rapide de control.

Un exemplu interesant a fost faptul că un robot de bucătărie îți poate recomanda diverse rețete bazate pe nevoile tale de nutriție, conectându-se la aplicația Health, care ar putea avea informații despre sănătatea utilizatorului.

Aplicațiile vor funcționa pe toate dispozitivele

La capitolul aplicații, HarmonyOS ar trebui să ofere aceeași funcționalitate pe toate dispozitivele, aplicațiile putând fi rapid portate de pe telefon pe tabletă sau televizor de către dezvoltatori, întrucât rulează același cod.

Huawei a integrat și noi widget-uri în HarmonyOS, din nou, similare cu cele din iOS. Este posibil însă ca utilizatorii de dispozitive Huawei să le folosească mai mult, întrucât sunt mult mai ușor de integrat în utilizare. Trebuie doar să glisezi în sus pe o aplicație și poți vedea rapid un widget care oferă informațiile de bază pe care aceasta le poate oferi. Apoi, poți săi iei acel widget și să îl pui pe ecranul principal.

Aceste Widget-uri se numesc Service Widgets și pot fi rapid transferate de pe un dispozitiv pe altul, pentru acces rapid la respectivul serviciu fără să instalezi și pe celălalt dispozitiv aplicația. Acestea sunt similare cu App Clips de la Apple sau Android Instant Apps, doar că pot fi rapid transferate între dispozitive.

Sistemul de operare poate de asemenea să permită mutarea unor activități de pe un dispozitiv pe altul cu o simplă apăsare de buton, inclusiv pentru aplicații de productivitate sau jocuri video. Desigur, totul este simplu, cu drag & drop, dar trebuie să fie în același „super device” conectate înainte.

Performanța și securitatea sunt importante în HarmonyOS

Huawei spune că HarmonyOS va oferi autonomie mai bună decât dispozitivele sale cu Android și EMUI. Asta pentru că a construit un nou sistem de management al proceselor, oferind o optimizare mai bună a consumului de resurse. De asemenea, HarmonyOS nu închide aplicațiile din fundal.

La capitolul securitate, sistemul de operare permite autentificare prin multiple sisteme de securitate, putând folosi simultan amprenta, recunoașterea facială și alte sisteme de securitate pentru a permite accesul, nu doar una. Această metodă de securitate funcționează și prin funcționalitatea Super Device care conectează mai multe.

În cele din urmă, Huawei a vorbit despre OpenHarmony. Acesta este programul său de dezvoltare deschis pentru HarmonyOS. Practic, OpenHarmony este alternativa sa la AOSP de la Google, care este versiunea open source de Android. Astfel, alte companii pot folosi baza OpenHarmony pentru a dezvolta noi variante de HarmonyOS.

Verificați lista de dispozitive compatibile pentru a vedea dacă telefonul vostru va fi compatibil cu HarmonyOS. Acesta se lansează astăzi, 2 iunie și va rula pe dispozitive din serii foarte vechi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult