Huawei ar putea recăpăta accesul la chipseturile Qualcomm

Autor: Aurelian Mihai 05.11.2020
Huawei ar putea recăpăta accesul la chipseturile Qualcomm
foto: androidheadlines.com

Qualcomm a confirmat în ultimul buletin adresat investitorilor că solicitat din partea Guvernului SUA a acordarea unei licențe comerciale pentru furnizarea de chipseturi către gigantul Huawei.

În funcție și de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, acordul reluării colaborării cu Huawei ar putea veni în cursul săptămânilor următoare. Deja, companii precum Intel, TSMC, AMD, Samsung Display și Sony a primit licențele necesare pentru reluarea legăturilor comerciale cu Huawei.

Cert este că după multe luni în care interdicțiile comerciale s-au tot suprapus, activitatea Huawei este aproape blocată, în lipsa rezervelor de componente hardware esențiale.

Telefoane Huawei cu chipset Qualcomm, dar fără 5G

Probabil că și pentru Qualcomm va fi impusă aceeași limitare ca și pentru ceilalți furnizori Huawei: este permisă furnizarea de componente și subansamble doar atât timp cât producătorul chinez nu le folosește pentru susținerea business-ului pe segmentul comunicații 5G. Restricția vizează producerea de echipamente dedicate pentru infrastructura de comunicații 5G, cât și orice alte dispozitive care includ capabilități 5G.

Astfel, chiar dacă Huawei va putea produce din nou telefoane flagship motorizate de chipseturi Qualcomm, imposibilitatea accesării capabilităților 5G constituie un handicap major în fața competiției. Un alt mare obstacol pe care producătorul chinez trebuie să-l depășească pentru a-și păstra relevanța în piețele smartphone non-asiatice este restabilirea relațiilor comerciale cu Google. Însă, deocamdată, acordul comercial care va permite reintroducerea pachetului Google Services pe telefoanele Huawei se lasă așteptat.

Laptopuri Huawei cu chipset Qualcomm

Un alt motiv pentru care Huawei dorește acces la chipseturile Qualcomm ar putea fi producția laptop-uri. Dacă Intel sau AMD nu primesc licenţă pentru a vinde către Huawei, compania va avea nevoie de un furnizor de procesoare şi pentru PC-uri, iar platforma Snapdragon 8cx este cea mai puternică alternativă de pe piaţă, fiind comparabilă cu un Core i5 de la Intel, dar pe arhitectură ARM. Având în vedere că Windows şi Linux rulează acum şi pe ARM, soluţiile Qualcomm ar putea fi utile, chiar şi temporar, dacă nu permanent.