Huawei va lansa mai multe dispozitive Harmony OS în 2020. Nu renunţă la Android pe telefoane

10.12.2019
Huawei va lansa mai multe dispozitive Harmony OS în 2020. Nu renunţă la Android pe telefoane

După blocarea utilizării sofware-ului Google pe smartphone-uri, Huawei a început să vorbească despre sistemul său de operare proprietar, cunoscut drept HongMeng OS la momentul respectiv. Lansarea oficială a acestui sistem sub numele Harmony OS a fost însă dezamăgitoare pentru fani, întrucât acesta s-a dovedit a fi dedicat dispozitivelor smart home, fiind momentan prezent doar pe televizoare. Se pare că Huawei are în plan să dezvolte semnificativ oferta de produse Harmony OS în 2020.

Chiar dacă Huawei urmează să dezvolte din ce în ce mai multe dispozitive Harmony OS, acestea nu vor fi însă din categoria smartphone. Compania preferă să păstreze sistemul de operare Android, chiar şi fără Google Mobile Services, conform Reuters, urmând ca Harmony să fie păstrat pentru alte dispozitive inteligente, unele care vor putea să fie conectate la smartphone-uri cu Android. Acum că Huawei Mobile Services a fost lansat internaţional, iar compania începe să caute parteneri care să dezvolte aplicaţii pentru App Gallery, probabil că telefoanele sale aşa vor rămâne în viitorul apropiat.

Wan Chenglu, preşedintele diviziei de produse pentru consumatori şi de software din cadrul Huawei, a declarat în cadrul unui eveniment din Shenzen că Harmony OS va ajunge pe noi categorii de produse. Pe lângă televizoarele care au fost deja anunţate precum Honor Vision şi Huawei Vision, sistemul de operare va ajunge în 2020 şi pe ceasuri inteligente, boxe inteligente şi în cele din urmă dispozitive de realitate virtuală. În prezent, cesurile inteligente de la Huawei rulează Lite OS, un sistem de operare foarte limitat din punct de vedere al capabilităţilor „smart”, fiind disponibil fără un magazin de aplicaţii pe ceasurile Watch GT.

Alţi producători de sisteme de realitate virtuală, precum Oculus şi HTC, au decis să folosească o versiune de Android ca bază pentru platforma software pe care o oferă. Acestea nu sunt dispozitive compatibile cu magazinul de aplicaţii Google, fiind conectate exclusiv la magazinele de aplicaţii proprietare. Astfel, Huawei va putea avea un avantaj faţă de aceste soluţii, putând dezvolta atât hardware-ul, cât şi software-ul, pentru o optimizare mai bună şi performanţă superioară.

Conform Shenzen Special Zone Daily, Chenglu a declarat că pentru telefoane, Huawei ar prefera în continuare să folosească platforma Android. Alţi reprezentanţi ai companiei au vorbit în trecut despre intenţia de a lansa actualizări care să includă Google Mobile Services foarte repede pe telefoanele lansate fără, precum cele din seria Mate 30, când şi dacă SUA decide să permită companiei Google să colaboreze cu Huawei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult