Infractorii au o nouă criptomonedă preferată, de care mulți oameni nici nu au auzit

29.06.2021
Infractorii au o nouă criptomonedă preferată, de care mulți oameni nici nu au auzit
Foto: Shutterstock

Bitcoin a fost multă vreme criptomoneda preferată de infractori, fie că era vorba de răpitori, dealeri de droguri sau hackeri.

Astăzi, însă, o altă criptomonedă este preferată de către cei cu îndeletniciri care nu sunt legale. Potrivit lui Bryce Webster-Jacobsen, expert în securitate informatică, infractorii fac trecerea spre monero. „Monero” înseamnă „monedă” în limba esperanto. Aceasta este o monedă virtuală cu un grad foarte ridicat de intimitate și confidențialitate, iar identitatea celor care o dețin este, deocamdată, imposibil de aflat.

Interzicerea monero nu ar rezolva problema. Există alte 75 de criptomonede similare care pot fi folosite de infractori.

Monero există de mulți ani. Dezvoltarea ei a început încă din anul 2013.

Un mare atac informatic, aflat în desfășurare, folosește monero

Un alt avantaj al acestei monede virtuale este că e ușor de minat comparativ cu Bitcoin sau Ethereum.

Citește și: Windows 10 include protecție anti-ransomware. Iată cum poate fi activată

Potrivit Avast, hackeri, care se folosesc de site-urile de torrente, au infectat milioane de PC-uri cu un program dăunător numit „Crackonosh”. Acesta este folosit pentru minarea monero. Programul este ascuns în jocuri descărcate gratuit de pe internet. Printre titlurile afectate se numără NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 sau Jurassic World Evolution.

Mai mult, potrivit lui Justin Ehrenhofer, un alt expert în securitate informatică, până la 20% dintre răscumpărările plătite de cei care au căzut victime atacurilor de tip ransomware au fost în această criptomonedă. La sfârșitul anului, ponderea va ajunge la 50%.

Interesul crescut pentru monero este arătat și de faptul că aceasta este a treia criptomonedă ca popularitate printre dezvoltatorii de soluții crypto, după Bitcoin și Ethereum.

Sursa: FT

CITEȘTE ȘI:

Motivul bizar pentru care un bărbat și-a instalat un sistem de minare de criptomonede în portbagajul BMW-ului

Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand

Gamer, condamnat la închisoare după ce a devenit un lord al drogurilor pe dark web

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult