Intel vinde divizia de memorii NAND către SK Hynix, la pachet cu o fabrică de SSD-uri

30.12.2021
Intel vinde divizia de memorii NAND către SK Hynix, la pachet cu o fabrică de SSD-uri

Anunțat încă de acum un an, acordul dintre SK Hynix și Intel pentru vânzarea diviziei de memorii NAND a intrat în line dreaptă, în urma tranzacției negociate la 7 miliarde dolari SK Hynix preluând inclusiv business-ul de SSD-uri Intel și fabrica de chip-uri NAND deținută de Intel în regiunea Dalian, China. În urma acestei tranzacții sunt transferate atât drepturi de proprietate intelectuală, cât și angajații Intel care lucrează la fabrica Dalian.

Vestea tranzacției negociate cu SK Hynix a fost bine primită și de investitorii Intel, cotațiile acțiunilor companiei intrând într-un ușor trend ascendent. Motivul este acela că vânzarea nu face decât să confirme încrederea companiei în tehnologia 3D XPoint, pe care Intel o dezvoltă de mai mulți ani ca o alternativă superioară celei NAND Flash. Totodată, compania și-a păstrat în portofoliu tehnologia Optane, folosită pentru accelerarea performanței PC-urilor cu ajutorul memoriei 3D XPoint.

Până la finalizarea procesului de vânzare, estimată pentru luna martie 2025, Intel va continua să dețină o mică parte din business-ul cedat companiei sud-coreene, devenind acționar minoritar la noua subsidiară SOLIDIGM, înființată de SK Hynix. Proprietatea asupra activelor rămase – brevete legate de proiectarea și fabricarea de wafere NAND, angajați implicați în activitatea de cercetare și dezvoltare, respectiv întreaga forță de muncă a facilității Dalian – va fi transferată în 2025, sub rezerva plății celor 2 miliarde de dolari rămași.

Prin achiziția făcută, SK Hynix își consolidează astfel poziția în piața soluțiilor de stocare NAND, mai ales pe nișa SSD-urlor pentru segmentul business. Totodată, compania sud-coreeană își propune să valorifice tehnologia Intel pentru a-și consolida portofoliul de soluții 3D NAND.

În schimb, Intel poate continua să dezvolte în continuare soluții de stocare bazate pe tehnologia Optane/3D XPoint, ceva mai costisitoare, dar considerată superioară celei NAND în termeni de performanță și anduranță.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult