iQiyi, „Netflix din China”, este anchetată de SEC pentru fraudă

17.08.2020
iQiyi, „Netflix din China”, este anchetată de SEC pentru fraudă

Compania chineză iQiyi (IQ), listată în America, este anchetată de US Securities and Exchange Commission (SEC) pentru fraudă.

Netflix din China”, cum mai este numit serviciul de streaming, este acuzat că a „umflat” rezultatele financiare. Compania a anunțat că a demarat propria anchetă internă. Imediat după anunț, acțiunile iQiyi au scăzut accelerat.

Prima firmă care a acuzat compania de fraudă a fost Wolfpack Research, în aprilie. Firma a susținut că iQiyi a comis fraude înainte de oferta publică inițială din 2018 și că a continuat să facă acest lucru până astăzi. Potrivit Wolfpack Research, serviciul de streaming a prezentat venituri umflate cu 44% și un număr de utilizatori mai mare cu 60% decât cel real.

Citește și: Cum face Robinhood o mulțime de bani, deși permite tranzacționarea gratuită

Scandalul izbucnește la scurt timp după ce s-a aflat că o altă companie chineză listată în SUA, Luckin Coffee, a cosmetizat anumite cifre. Firma a fost delistată de pe Nasdaq, ier directorul general și președintele ei au fost concediați.

Platforma de streaming iQiyi este deținută de cel mai mare motor de căutare din China, Baidu.

Unele companii din China ar putea fi delistate în SUA

Congresul SUA dezbate o lege prin care ar putea să fie delistate unele companii chineze de pe bursele americane. Dacă va trece, legea va obliga companiile străine listate sau care doresc să se listeze în Statele Unite să ateste că nu sunt deținute sau controlate de guverne străine.

Multe firme din China, în special din tehnologie, sunt listate pe NASDAQ și NYSE. Printre acestea se numără Alibaba, Baidu („Google din China”), Weibo, JD.com sau Momo. În total, pot fi afectate de noua lege 156 de companii din statul asiatic.

Sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult