Legendarul avion Boeing 747 Jumbo iese din producție după 50 de ani

03.07.2020
Legendarul avion Boeing 747 Jumbo iese din producție după 50 de ani
Foto: Pixabay

Boeing 747 „Jumbo Jet” nu va mai fi produs de constructorul american de avioane. Ultimele 16 aeronave sunt finalizate în acest moment.

Aeronava, numită și „Regina Cerurilor”, a fost produsă de Boeing timp de mai mult de 50 de ani, iar retragerea modelului a fost grăbită de pandemia COVID-19, care a afectat grav companiile aeriene. Chiar și fără această criză, cererea pentru Boeing 747 Jumbo era în scădere, potrivit The Drive.

Compania americană nu a confirmat încă informațiile referitoare la scoaterea din producție a avionului. Se pare că nici angajații Boeing nu au fost anunțați.

Cea mai nouă versiune a aeronavei este 747-8. O unitate este finalizată în două luni la fabrica din Everett, Washington.

În acest moment, compania are comenzi pentru 16 variante cargo, modelul 747-8F. Dintre acestea, 13 au fost comandate de compania UPS.

Mai multe semne indicau decizia Beoing

În ultimii ani au fost mai multe semne care au indicat faptul că se apropie scoaterea din producție a celebrului Jumbo Jet. În noiembrie 2019, Bloomberg transmitea că Triumph Group, un furnizor al Boeing în proiectul 747, vinde echipamente de la o fabrică din Hawthorne, California, care produce fuzelaje pentru avion.

Foto: Pixabay

Din 2017, când guvernul SUA a cumpărat două unități pentru președinte, Boeing nu a mai vândut o variantă de pasageri a avionului.

Cererea pentru avioane foarte mari a scăzut, de asemenea. În 2019, rivala Airbus a anunțat că va opri producția modelului A380. Când acest lucru se va întâmpla, vor fi produse 251 de astfel de avioane. Prin comparație, Boeing a construit peste 1.550 de unități 747 Jumbo.

Boeing 747 a avut zborul inaugural în 1969 și a fost multă vreme cel mai mare avion de pasageri din lume, titlu pierdut în fața Airbus A380.

Cea mai nouă versiune a aeronavei, 747-8i, are o viteză de croazieră de peste 900 km/h și poate transporta 467 de pasageri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult